Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,64 Ft
Euró
388,88 Ft
Font
452,11 Ft
Bitcoin
62,965 $

Bíróság elé állítják az első nőt, aki megszegte a lengyel abortusztörvényt

Az Aborcyjny Dream Team (ADT) egyik tagját abortuszhoz való illegális segítségnyújtással vádolják, ha pedig bűnösnek találják, 3 év börtönbüntetést is kaphat.

Tüntetõk tiltakoznak az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Wroclawban 2020. november 2-án. A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. A lengyel nõk csak abban az esetben kérhetik terhességük megszakítását, ha nemi erõszak áldozataiként vagy vérfertõzõ viszonyban termékenyültek meg, vagy a terhesség súlyosan veszélyezteti egészségüket. MTI/PAP/EPA/Maciej Kulczynski
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

Justyna Wydrzyńska esete az első, amelynek során az abortusztörvény megszegése miatt emeltek vádat, tárgyalására pedig a jövő hét folyamán kerül sor, mivel a vádak szerint vetélést kiváltó tablettát adott egy terhes nőnek, aki segítségért fordult hozzá.

Az incidensre 2020 februárjában került sor, amikor Wydrzyńska az otthonából küldte el a tablettákat egy 12 hetes terhes nőnek, aki családon belüli erőszakot szenvedett el. A törvények szerint ez illegális tevékenységnek minősül, majd több mint egy évvel később a rendőrök lefoglalták az otthon tárolt gyógyszereit és számítógépeit. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

Véleménye szerint meglenne rá az esély, hogy hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kap, de ha úgy döntenek, hogy példát akarnak vele statuálni, akár évekre is börtönbe kerülhet – derül ki a Guardian cikkéből.

Lengyelországban évtizedek óta szigorú törvények szabályozzák az abortuszhoz való hozzáférést, tavaly januárban viszont olyan jogszabályokat vezettek be, amely alapján az abortuszszolgáltatókat vonják felelősségre, továbbá ellehetetlenítik a nők számára, hogy biztonságosan hozzáférjenek a beavatkozáshoz.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Dráma Párizsban, a PSG kiesésével döntős a Dortmund a Bajnokok Ligájában

Eldőlt, melyik csapat jutott be elsőként a Bajnokok Ligája döntőjébe a PSG és a Dortmund közül.

Az USA után olasz egyetemekre is átgyűrűztek a palesztin-párti tüntetések

Azt követően, hogy az Egyesült Államokban már hetek óta jelentős palesztin-párti megmozdulások zajlanak a különböző egyetemeken, a jelenség az olaszországi felsőoktatási intézményekre is átterjedt.