Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,63 Ft
Euró
385,13 Ft
Font
450,71 Ft
Bitcoin
71,083 $

Súlyos a légszennyezettség mértéke Magyarországon

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben tette közzé egy 6 475 városra és 117 országra kiterjedő mérés eredményét.

...svg content...MTI/Balogh Zoltán
Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Települési bontásban a vizsgált városok mindössze 3,4 százalékában felelt meg a levegő minősége a nemzetközi szabványnak – derül ki a felmérésből, amelyet az IQAir svájci levegőminőségi technológiai vállalat végzett a világ országaiban. Kilencvenhárom városban a pm2,5-szint tízszeresen haladta meg az ajánlott határértéket – írta az MTI alapján a Napi.hu.

A WHO ajánlása szerint a szálló por 2,5 mikronnál kisebb részecskéinek (pm2,5) mennyisége nem haladhatná meg az 5 mikrogrammot köbméterenként. A pm2,5 már kis koncentrációban is erősen ártalmas lehet az egészségre – hangsúlyozza a világszervezet. Soron kívül Szentkirályi Alexandra lassan szinte félve vezet Budapesten a kátyúk miatt (videó)

Sok országban jelentős eredményeket érnek el a szálló por csökkentésében, például Kínában, ahol a korábbi nagyon magas adatok csökkenést mutatnak, de vannak a világnak olyan részei is, ahol sokkal rosszabb a helyzet – mondta Christi Schroeder, az IQAir levegőminőségi tudományos igazgatója.

Kína, ahol 2014-ben üzentek hadat a légszennyezettségnek, a 22. helyre javult tavaly a pm2,5-sűrűséget tekintve az egy évvel korábbi 14. helyről az átlagosan 32,6 mikrogrammos értékkel. Kínán belül a levegőszennyezettségi listát a hszincsiangi Hotan városa tartja 100 mikrogrammot meghaladó pm2,5-értékkel, főleg a homokviharok miatt. A tartományi székhely ugyanakkor a világranglistán a harmadik helyre esett vissza két indiai város, Bhivádi és Gáziábád mögött.

Európában a legrosszabb levegőt Montenegróban mérték 35,2 mikrogrammnyi, 2,5 mikronnál kisebb szálló porral köbméterenként, a 42 országot felsoroló régiós listán Magyarország a tizenharmadik 15,5 mikrogramm szennyezettséggel.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Karácsony odaszólt: „Vitézy Dávid egy okos fiú, csak ne bízzunk rá közpénzt”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere keményen odaszólt Vitézy Dávidnak, akit okos fiúnak tart, de szerinte jobb, ha nem bíznak rá közpénzt.

Öt autó rohant egymásnak az M7-esen Törökbálintnál

Több autó is egymásnak rohant az M7-es autópályán Törökbálintnál, ami miatt az érintett szakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.