Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,78 Ft
Euró
390,31 Ft
Font
456,30 Ft
Bitcoin
61,327 $

Hágai bíróság ügyésze: súlyos következményekkel fognak járni az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök

A hágai bíróság ügyésze sürgős lépéseket helyezett kilátásba az Ukrajnában elkövetett háborús bűntettek miatt.

Tüntetõk gyülekeznek a Nemzetközi Büntetõbíróság (ICC) épülete elõtt Hágában 2022. március 16-án. A Nemzetközi Büntetõbíróság várhatóan határozatot hirdet Kijev sürgõsségi beadványának ügyében, amelynek témája Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA-ANP/Phil Nijhuis
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményekre reagáló sürgős lépéseket helyezett kilátásba szerdai lengyelországi sajtóértekezletén Karim Khan, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze.

Az ügyész Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter és egyben főügyész kíséretében látogatott a Medyka lengyel-ukrán határátkelő közelében létesített egyik befogadóközpontba. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

A Ziobróval közös sajtóértekezleten Karim Khan közölte: találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, valamint Irina Venediktova ukrán főügyésszel. Az ukrajnai háború történései miatt „nagyon sürgős, konkrét lépéseket” kell tenni, és „bebizonyítani, hogy a jogállamiság nem csak elvont dolog” – jelentette ki a hágai ügyész. Felidézte: a háború kitörése, február 24-e után 48 órán belül 41 állam az ICC-hez fordult az ukrajnai nyomozás gyors elindítását kérve.

„Senki nem irányíthatja a rakétákat civilek ellen, a civil épületeket védeni kell, a háborús foglyokkal a nemzetközi joggal összhangban kell bánni (…) nincs helye semmilyen, a gyermekek ellen irányuló, illetve nemi, faji alapon elkövetett bűntetteknek”

– jelentette ki.

Elmondta: elindította az ICC eljárását, mert „nagyon határozottan látja, hogy valóban elkövettek büntetőjogi felelősség alá eső cselekményeket”, amelyek – mint megjegyezte – a konfliktus minden felét érintik.

Zbigniew Ziobro a sajtókonferencián azon reménységének adott hangot, hogy az eljárás, ezen belül a bizonyítékok gyűjtése a bűnösök törvényszék elé állításával ér majd véget.

Közölte: a hágai nyomozást támogató, lengyel eljárásban a hatóságok már több, mint 300 tanúvallomást gyűjtöttek össze, és fénykép- illetve filmfelvételeik is vannak. Az ICC március 2-án indított eljárást az Ukrajnában elkövetett lehetséges háborús bűntettek ügyében.

(MTI)

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.