Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,32 Ft
Euró
396,70 Ft
Font
469,56 Ft
Bitcoin
61,583 $

Orosz közgazdász: az orosz nyersanyagok nélkülözhetetlenek a Nyugat számára

Egy orosz közgazdász szerint több olyan nemesfémet és nyersanyagot is exportál az Orosz Föderáció, amelyek nélkül a Nyugat nem tudna létezni. 

...svg content...Fotó: Unsplash/Egor Filin
Európa
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Maria Makszakova, az MGIMO nemzetközi gazdasági kapcsolatok és külgazdasági kapcsolatok osztályának megbízott vezetője szerint Oroszország exportjában számos olyan árucikk van, amelyek nélkül a Nyugat nem tud létezni, ezért az import megtagadása negatív következményekkel járhat. 

Különösen a műtrágyaexport esetleges korlátozása vagy betiltása billenthetné ki nemcsak az európai, hanem az egész világ élelmiszerpiaci egyensúlyát, ez élelmiszerhiányt és növekvő árakat okozna. Oroszország a világ öt legnagyobb műtrágyagyártója közé tartozik, termelésének kétharmadát exportálja. Soron kívül Gyurcsány Ferenc bejelentette, nem mond le

Az orosz ellenszankciók kiterjedhetnek a nyugati korlátozások által még nem érintett termékekre: nikkelre, palládiumra, alumíniumra, egyéb fémekre és nyersanyagokra – írja a RIA Novosztyi. 

„Oroszország a világ nikkelexportjának mintegy 10-12 százalékát, a titán 13 százalékát és a palládium 40 százalékát adja. A palládiumra vonatkozó exporttilalom negatív hatással lehet az európai autóiparra, mivel a fémet a kipufogógázok tisztítására szolgáló katalizátorokban használják. A nikkel és a kobalt kivitelének tilalma növelheti az elektromos autók előállításának költségeit“ – mondja a szakértő.

Vitézy Dávid reagált a döntésre, Karácsony Gergely megkapta a magáét

Vitézy Dávid is reagált a hivatalos döntésre, miszerint az a döntés született, hogy nem lesz új választás Budapesten, tehát Karácsony Gergely marad a főpolgármester.