Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,17 Ft
Font
468,63 Ft
Bitcoin
65,567 $

Az USA újabb szankciókat vezetne be, erre az oroszok akár a gázt is elzárhatják

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint „elengedhetetlen“, hogy az európai országok ne függjenek tovább az orosz energiától. 

...svg content...Fotó: Unsplash/Helio Dilolwa
Európa

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Antony Blinken úgy fogalmazott, hogy „jelentős, nemcsak lehetőség, hanem kényszerítő szükségszerűség is van ebben a pillanatban arra, hogy Európa számos országa végre megszabaduljon az orosz energiától való függőségtől. Oroszország ugyanis fegyverként használja azt“. 

Az Egyesült Államok még a héten megtárgyalhat egy törvényjavaslatot arról, hogyan pótolhatják a földgázt, amelyet már nem az oroszoktól akarnak megszerezni, és az a hír járja, hogy Európában is beszéltek hasonló lehetőségekről.  Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Az Egyesült Államok felajánlotta, hogy több LNG-t, azaz cseppfolyósított földgázt szállítana az öreg kontinensre, azonban az jelentősen drágább, valamint a tárolása is nehezebb, mint az Orosz Föderáció területéről érkező gáznak. 

A Gazprom nemrég tett bejelentésében kifejtette, hogy jelenleg ugyanúgy zajlik a szállítás, ahogy eddig, Ukrajnán keresztül is, és teljesíteni kívánják az előre megígért mennyiséget, egy magas rangú orosz tisztviselő azonban megszólalt, válaszul az esetleges olajimport-tilalomra. 

„Az Oroszország elleni alaptalan vádakkal kapcsolatban, és az Északi Áramlat 2 betiltásával kapcsolatban minden jogunk megvan arra, hogy tükörfordítással döntsünk és embargót vezessünk be az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül történő gázszivattyúzásra, amely ma a maximális, 100 százalékos töltöttségi szinten van“ – jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes