Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
358,65 Ft
Euró
386,99 Ft
Font
449,57 Ft
Bitcoin
63,097 $

Korszakalkotó kezeléssel megakadályozható a kórházi szuperbaktériumok gyógyszerrezisztenciája

Az antibiotikumoknak ellenálló mikrobák az elkövetkező évtizedek egyik legégetőbb egészségügyi problémájává válhatnak, 2050-ig évente akár 10 millió ember életét is követelhetik majd.

Twenty20
Orvostudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az austini Texasi Egyetem kutatói új módszert fedeztek fel a krízis enyhítésére, mégpedig egy olyan speciális fehérje megcélzását eszközölték, amelyet a baktériumok a gyógyszerrezisztencia kialakításához használnak.

A szuperbaktériumok térhódítása az evolúció egyik legékesebb példája – ahogy egy beteg antibiotikumokat kezd szedni, a legtöbb fertőző mikroorganizmus elpusztul, ám nem mindegyik. Amelyik kórokozó túléli, tovább szaporodik, és átadja a véletlenszerű mutációkat a leszármazottainak is, amelyek egyre ellenállóbbá válnak, és később már kezelhetetlenek lesznek gyógyszerekkel. Soron kívül Június első napjára szervez Békemenetet a CÖF–CÖKA

Az újfajta készítmények létrehozása egy ideig hasznos lehet, ám végül a baktériumok olyan rezisztenciát fejlesztenek ki, amit már nehéz feladat áttörni.

A visszavágás egyik legjobb módja az lenne, ha eleve meg tudnák akadályozni az ellenállóképesség kialakulását, lehetővé téve, hogy a meglévő antibiotikumok ismét hatékonyabbá váljanak.

Kutatók olyan rezisztenciafehérjéket fejlesztettek ki, amelyeket specifikus formában lehet adagolni, így maximalizálható a hatásuk, nem mellesleg könnyebben alkalmazhatóak. Laboratóriumi kísérletek során megfigyelték, hogy az úgynevezett DsbA protein gátolásával a baktériumok sebezhetővé váltak, ha pedig megnövelték a koncentrációjukat, függetlenül rezisztenciájuktól, maradéktalanul eltűntek a szervezetből.

Papíron mindez tökéletesen hangzik, ám a gyakorlatban történő felhasználásra még éveket kell várni, hiszen első körben állatokon tesztelik majd, mennyire hatásos és biztonságos az új eljárás, ezt követően vethetik csak be embereken is a technológiát.