Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,16 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
451,39 Ft
Bitcoin
68,726 $

Az USA figyelmeztette Ukrajnát, teljes körű orosz invázióra számítanak

Az Egyesült Államok ismét arra figyelmeztette Ukrajnát, hogy Oroszország hamarosan teljes körű inváziót indíthat ellenük.

...svg content...Fotó: Páncélozott orosz harci járművek sorakoznak egy pályaudvaron a rosztovi régióban 2022. február 23-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök két napja bejelentette a Donyec-medencei szakadár "Donyecki" és "Luhanszki Népköztársaságok" Ukrajnától való függetlenségének elismerését. MTI/EPA
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az USA legújabb figyelmeztetése helyi idő szerint kedd reggel érkezett. Egy magas rangú ukrán tisztviselő elmondta, Ukrajna nem ellenőrizte ezeket a hírszerzési értesüléseket, és hozzátette, az Egyesült Államok már korábban is adott ki hasonló figyelmeztetéseket lehetséges támadásokról.

Ezek a támadások végül nem valósultak meg, de ez még nem jelenti azt, hogy az ukránoknak nem lenne mitől tartaniuk. A figyelmeztetés szinte egy időben érkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által elrendelt szükségállapot kihirdetésével, ami az egész országra kiterjed.

Az Egyesült Államok a figyelmeztetése részeként azt mondta, különös aggodalomra ad okot Harkiv, Ukrajna egyik nagy városa. Az ukrán külügyminiszter kedden azt mondta, nem tervezik a város kiürítését, nincsenek ilyen terveik.

Az amerikai tisztviselők szárazföldi invázióra, illetve légicsapásokra is számítanak, ha Oroszország támadást indít Ukrajna ellen. A CNN az elmúlt napokban több videós elemzést is végzett, amik azt mutatják, hogy páncélosok és támogató járművek kezdtek el gyülekezni kevesebb mint 30 kilométerre a határ túloldalán Oroszországban. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt Antony Blinken külügyminiszter úgy fogalmazott, orosz rakéták és bombák fognak hullani az égből Ukrajnán keresztül invázió esetén, és a támadók zavarni fogják a kommunikációt, miközben a kibertámadások segítségével megbénítják Ukrajna kulcsfontosságú intézményeit. „Ezt követően orosz tankok és katonák fognak előrenyomulni a kulcsfontosságú célpontokig, amiket már azonosítottak és egy részletes tervben feltérképeztek.”