Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,66 Ft
Euró
389,50 Ft
Font
453,92 Ft
Bitcoin
61,771 $

Videón rögzítették az elmúlt évek legnagyobb napkitörését

A NASA és az ESA Solar Orbiter szondájára erősített kamerával sikerült lencsevégre kapni a különleges jelenséget.

NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Mérföldkőnek számító megfigyelést végzett a világűrben a Solar Orbiter napszonda, amikor rögzítette a múlt héten bekövetkezett napkitörést, hiszen az eddig legnagyobb volumenű eseményt tudta megörökíteni.

A napkitörések óriási méretű, kusza mágneses mezővonalakból álló struktúrák, amelyek a sűrű koncentrációjú napplazmát a csillag felszíne felett tartják, ezáltal ívszerű hurokformákat kialakítva – olvasható az Európai Űrügynökség (ESA) pénteki közleményében. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

A február 15-én rögzített felvételsoron egy több millió kilométerre az űrbe kilövellő nyúlványt láthatunk, ami az egyik legnagyobb koronakidobódásnak bizonyult, amelyet valaha is észleltek.

Szerencsére a napkitörés ezen része elkerülte a Földet, így bolygónkra nézve nem okozott problémát – a nem mindennapi eseményt a Solar Orbiter úgynevezett Extrém Ultraibolya Képalkotó eszköze vette fel.

Az űrszonda legközelebb március 26-án közelíti meg a Napot, akkor éppen a Nap-Föld távolság 0,3-szorosán, vagyis körülbelül 150 millió kilométeren belül halad el központi csillagunk mellett, így a későbbi fotókon és videókon az égitest már jóval nagyobbnak tűnhet.

Madeleine McCann szülei nyilatkozatot adtak ki a kislány eltűnésének 17. évfordulóján

Madeleine hároméves volt, amikor eltűnt a portugáliai Praia da Luzban.

Távvezérelt csótányok játszhatnak kulcsfontosságú szerepet a mentési műveletekben

A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem tudósai sikeresen fejlesztettek ki távirányítású csótányokat, amik forradalmasíthatják a kutató-mentő műveleteket.

Elgázolt egy embert a vonat Érdnél, késő estig helyszínelhetnek

Újabb és újabb vonatgázolásokat jelentenek be, most épp Érdnél történt baleset, ami miatt várhatóan késő estig csak vágányon fognak haladni a vonatok az érintett szakaszon.