Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,79 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
468,61 Ft
Bitcoin
63,049 $

USA: bármelyik pillanatban megindulhat az orosz invázió, akár a Téli Olimpia alatt is

Két vezető amerikai tisztviselő is egyértelművé tette, hogy most már jelentős a veszélye Oroszország Ukrajna elleni inváziójának.

...svg content...Fotó: EPA/James Ross
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A Fehér Ház a pénteki nap folyamán kijelentette, hogy bármelyik pillanatban megindulhat az orosz invázió, ráadásul a semmiből, légi bombázással vagy rakétatámadással, ami nehézkessé teheti az esetleges evakuációt – idézte a BBC.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó kijelentette, hogy az oroszok már olyan pozícióban vannak, amelyből jelentős katonai offenzívát is végre tudnak hajtani, ezért azt javasolják az Ukrajnában tartózkodó amerikaiaknak, hogy hagyják el az országot:

„Értelemszerűen mi sem látunk a jövőbe, nem tudjuk pontosan, mi fog történni, viszont már annyira magas a kockázat és annyira közvetlen a fenyegetés, hogy óvatosnak kell lenni”

Sullivan hozzátette, egyelőre Washingtonban sem tudják, hogy Vlagyimir Putyin döntést hozott-e már az invázióról, viszont az bizonyos, hogy a Kreml ürügyet keres az invázió megindítására és amint ezt megtalálták, intenzív bombázásba kezdhetnek Ukrajna ellen.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter pedig hasonló vészjósló nyilatkozatot tett a pénteki nap folyamán, szerinte „nagyon aggasztó jel”, hogy ismét emelkedett az orosz seregek létszáma az ukrán határ közelében:

„Most egy olyan időszakban vagyunk, amikor az invázió bármelyik pillanatban megindulhat és hogy világos legyen, ebbe a Téli Olimpia időszaka is beletartozik”

Joe Biden kijelentette korábban, hogy nem fog közvetlenül Ukrajnába amerikai katonákat küldeni, hogy harcoljanak és segítsenek az esetleges evakuálásban. Azt azonban valamennyi nyugati vezető hangsúlyozta, hogy koordinálják a válaszukat az oroszok ellen.

A NATO és az USA is jelezte már, hogy nem fognak háborúba vonulni Ukrajnáért, helyette súlyos szankciókat terveznek kiszabni, ha ténylegesen megtörténik a katonai offenzíva – amit a Kreml folyamatosan tagad.