Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,037 $

Káprázatos felvételeket készített a Vénuszról a NASA napszondája

A Parker Solar Probe-ot eredetileg a Nap tanulmányozására tervezték, ám időközben a Vénuszt is megközelítette, amelyről egészen csodálatos fotókat lőtt.

...svg content...NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Annak ellenére, hogy méretét tekintve a Naprendszer második bolygója hasonlít a Földre, az égitest felfedezése óta rejtélyes, távoli világnak számít, nem beszélve arról, hogy kiderült róla, felszínén embertelen időjárási körülmények uralkodnak, a talaj közelében honoló forróságot gyakorlatilag a vulkánok mélyén található lávával lehet összehasonlítani.

A japán űrügynökség Akacuki űrszondája segítségével pár éve sikeresen behatoltak a Vénusz sűrű, mérgező gázokból álló légkörébe, ahol infravörös kamerákkal feltérképezték a környéket, viszont nem tudtak részletes fotókat készíteni, ám 2020 júliusában a NASA Pakrer Solar Probe révén a helyzet megváltozott. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Az űreszköz az úgynevezett WISPR infravörös sugarakat vizsgáló műszerével általában a napkitöréseket és a napviharokat vizsgálja, ám a vénuszi felhők sebességének mérésére is tökéletesen alkalmasnak bizonyult, ezért a NASA szakemberei tettek vele egy próbát.

Végül az amerikai űrhivatal mérnökei úgy döntöttek, hogy célzott vizsgálatokat indítanak a bolygó felületén, melynek apropóján tavaly februárban az űrszonda negyedik Vénusz melletti elhaladása során teljes egészében lencsevégre kapta a bolygó éjszakai oldalát, amelyet a visszaverődő napfények hiánya révén teljes részletességgel lefotózhattak.

Az új fényképek nemcsak technikai szempontból lenyűgözőek, hanem jelentős gyakorlati értékkel is bírnak. Mivel az anyagok az infravörös tartományban egyedi hullámhosszon világítanak, a Parker Solar Probe-hoz hasonló missziók felvételeit későbbi küldetések során is felhasználhatják, így sokkal többet megtudhatnak a Vénusz felszíni geológiájáról és fejlődéséről.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.