Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Világszerte jelentősen romlott a demokrácia helyzete

A tavaly mért 49,4 százalékról idén 45,7 százalékra csökkent azoknak a száma, akik demokráciákban élnek.

...svg content...Twenty20
Európa
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Economist Intelligence Unit (EIU) legújabb felmérése a demokrácia állapotát 167 országban értékelte öt mérőszám – a választási folyamat és a pluralizmus, a kormányzat működése, a politikai részvétel, a demokratikus politikai kultúra és a polgári szabadságjogok – alapján.

Megállapították, hogy a világ lakosságának több mint egyharmada tekintélyelvű uralom alatt él, miközben mindössze 6,4 százalékuk élvezi a teljes demokráciát – írta a Portfolio. Soron kívül Budapest összes lakásában bekapcsolták a távfűtést

A rangsor élére Norvégia, Új-Zéland és Finnország került, míg az Egyesült Államok visszacsúszott az úgynevezett „flawed” demokrácia kategóriába, mindeközben a két utolsó helyet Mianmar és Afganisztán foglalja el.

A sérült demokrácia besorolású országokban a világ népességének 53%-a él, köztük Magyarország lakossága. A magyar demokráciahelyzetet az EIU 6,5 pontra értékelte, ami további csökkenést jelent az előző évhez képest. Ahhoz, hogy a teljes demokrácia minősítést megkapjuk mintegy 1,5 pontot kellene javulni, míg a hibrid rezsimbe süllyedéshez 0,5 pontot romlani.

Történelmi csúcson az ötöslottó főnyereménye, hatalmas pénzt kaszálhatunk

Az ötöslottó főnyereménye elérte a 6,525 milliárd forintot, ami a játék 67 éves történetében a legnagyobb összeg.