Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,88 Ft
Euró
385,24 Ft
Font
451,03 Ft
Bitcoin
69,823 $

Pusztító vihar miatt haldoklik a NASA InSight marsszondája

Az amerikai űrügynökség mérnökei közölték, rengeteg homok került az InSight felületére, amit valószínűleg már sosem fognak tudni eltávolítani róla.

...svg content...NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A SpaceNews riportjából kiderült, bár az InSight leszállóegység a vörös bolygón januárban lezajlott hatalmas porvihart követően ugyan helyreállt, ám a lander napelemtábláin fokozatosan, jelentős mértékben felhalmozódó szemcsék drasztikusan csökkentették az energiaszintjét, ezért ha nem tudják orvosolni a helyzetet, 2022 végére az egység üzemképtelenné válhat.

Az InSight vezető kutatója, Bruce Banerdt elmondta, a január 7-én bekövetkezett vihar elképesztően gyorsan, mindenféle korai figyelmeztetés nélkül érkezett, így nem tudtak időben felkészülni rá. Soron kívül Érdemes figyelni, több banknál is jelentősen megemelkedtek az éves díjak

Tavaly nyáron Banerdt azt jósolta, hogy az InSight napelemtábláin lévő por révén már tavaszra befellegezhet a küldetésnek, hiszen a szemcsék és a törmelékek blokkolják a gép működéséhez elengedetlenül szükséges napsugarakat, ám végül a dátum év végére tolódott ki.

Igaz, hogy korábban ideiglenesen sikerült egy meglepő, ám annál hatásosabb technikával elsöpörni a szennyeződéseket a marsszondáról, végül azonban újfent kialakultak a lerakódások, ami főként az intenzív széljárásnak köszönhető.

Nincs kristálygömbünk, de a legjobb becslésünk szerint valószínűleg nem sok tudományos adatot fogunk kapni a nyár után. Az űreszköz valószínűleg egy évnél tovább már nem fog életben maradni” – zárta gondolatait Banerdt.