Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Oroszország információs háború folytatásával vádolta meg az Egyesült Államokat

Az amerikai kormány a napokban jelezte, hogy az orosz titkosszolgálat egy olyan propagandavideót készít, amelyet ürügyként használhatnak fel az Ukrajna elleni invázió megindításához.

...svg content...Fotó: EPA/Jason Szenes
Észak-Amerika
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A videóban a tervek szerint háborús jelenteket, halott orosz katonákat és színészek által eljátszott gyászolókat mutatnának, amelyekkel legitimálni kívánják azt, hogy miért kell a Kremlnek megindítania a katonai offenzívát.

Oroszország tagadta a videó készítését, már-már nevetségesnek titulálva azt. Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete pedig kifejtette, szerinte az ehhez hasonló vádak egy információs háború részei, amit az USA folytat: Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

„Ezek a hazugságok egy Oroszország elleni információs háború részei. Már hónapok óta Washington az egész világot agitálja, hogy Ukrajna az orosz agresszió áldozatául fog esni. Ezzel csak annyi bökkenő van, hogy nincs invázió”

Antonov hozzátette, hogy mivel az amerikai fél úgy érzékelte, további meggyőzés szükséges ehhez, ezért úgynevezett „titkosszolgálati szivárogtatásokkal” alaptalan vádakkal illetik Oroszországot – idézte a TASS hírügynökség.

Az orosz diplomata szerint az USA a „dobj minél több mocskot rá, hátha némi ráragad” elv alapján próbálja Oroszországot besározni és ellenük fordítani a közvéleményét. Antonov hozzátette, ezt a forgatókönyvet jól ismerjük:

„Tudjuk az árát ezeknek a bizonyos amerikai titkosszolgálati bizonyítékoknak, amelyek annyira szégyenteljesek, mint amikor egy csőbe rakott fehér port adtak az amerikai külügyminiszternek, hogy ez alapján megindítsa az iraki háborút”

Antonov ezt követően hangsúlyozta, hogy biztosítani akar mindenkit, Oroszországnak nem áll szándékában megtámadni senkit és jó szomszédi kapcsolatokra van szükség az ukrán lakossággal és emberekkel is.