Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Az USA beszólt Putyinnak: „a róka a tyúkól tetejéről sikoltozik, hogy fél a csirkéktől”

Kreatív megfogalmazással élt Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője Vlagyimir Putyinnal szemben az ukrán válság témájában.

...svg content...Vlagyimir Putyin orosz elnök közös sajtótájékoztatót tart Angela Merkel német kancellárral (a képen nem látható) a moszkvai Kremlben 2021. augusztus 20-án. MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko
Észak-Amerika
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Psaki megerősítette Washington pozícióját, hogy elsősorban diplomáciai úton próbálják meg enyhíteni a válsághelyzetet, ami az ukrán határon kialakult – idézte a Georgian Journal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezért nem hajlandók az elveiket feláldozni:

„Létfontosságú, hogy a diplomácia ajtaját nyitva tartsuk. Ez nem jelenti azt, hogy nem állunk ki az értékeinkért, melyek között hangsúlyos szerepet játszik, hogy a NATO-tagállamok szabadon dönthessék el, hogy bárki szabadon csatlakozzon a NATO-hoz” Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Psaki ezt követően kitért Vlagyimir Putyin követeléseire is, amelyek kapcsán szerint az a szürreális, hogy Putyin Ukrajna és az ukránok miatt „kiabál”. A Fehér Ház szóvivője még egy kreatív beszólást is megejtett ebben a kérdésben:

„Ez olyan, mint amikor a róka a tyúkól tetejéről sikoltozik, hogy fél a csirkéktől”

Psaki ezt követően viszont komoly vádakkal illette Putyint, szerinte ugyanis egy olyan emberről van szó, aki vegyi fegyvereket használt, több ország ellen is inváziót indított és globális szinten is agresszív lépéseket tett.

Oroszország jelenleg is mintegy 127 ezer katonával állomásozik az ukrán határon, amely miatt többen aggodalmukat fejezték ki. Nyugati politikusok és elemzők is egyetértenek abban, hogy ezzel akár inváziót készíthet el Putyin, azonban nem tudni, ez mikor indulhat meg.