Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Kétéltű elektromos meghajtású szupervadászgépet mutatott be az amerikai légierő

A renói székhelyű Valkyrie Systems Aerospace kutatási támogatást kapott az amerikai légierőtől figyelemre méltó HoverJet Guardian koncepciójának továbbfejlesztésére, amely az elektromos VTOL-t és a nagy sebességű sugárhajtású cirkálógépet kétéltű és légpárnás képességekkel kombinálja.

...svg content...Valkyrie
Technológia
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az USAF AFWERX High-Speed Vertical Takeoff and Landing (HSVTOL) koncepció révén a hadsereg számos magánvállalat számára nyitja meg a terepet, hogy olyan ötleteket keressenek, amelyek végül a következő generációs VTOL repülőgépekhez vezetnek.

A Valkyrie HoverJet Guardian prototípusa minden bizonnyal megfelel a célnak – lényegében egy nagy teljesítményű, opcionálisan kormányozható sugárhajtású repülőgépnek tűnik, amelybe elektromos VTOL-rendszert építettek be. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A VTOL-rendszer a jelek szerint kvadkopteres elrendezésű, négy (vagy talán nyolc, koaxiálisan elhelyezett) propellerrel, amelyek a szárnyak bemélyedéseiben rejtőznek. Ezek viszonylag kíméletesen emelik el a földről, ezt követően egy pár Pratt & Whitney 545c turbóventilátoros hajtómű veszi át a folyamat irányítását.

A Valkyrie állítása szerint a speciális kialakítású gép 547 km/h utazósebességre képes, míg csúcsebességét 1 127 km/h-ban állapították meg, miközben az üzemidőt 15 órára saccolták, amit akár 2 192 méteres magasságban is képes tartani.

A HoverJet Guardian 7,3 méter hosszú, 9,1 méter széles és 1,8 méter magas, üresen pedig 1 905 kilogrammot nyom. Ha hozzáadjuk az üzemanyagot, a pilótát és a 907 kilogramm rakományt, akkor a VTOL-rendszer 5 443 kg maximális felszállósúllyal rendelkezik.

A Guardian, és kisebb testvére, az Eagle UAV minden bizonnyal képes leszállni a vízre, ezenfelül háromféleképpen, mégpedig repülőgép, légpárnás és kétéltű üzemmódban használhatóak, bár a pontos működés részleteinek bemutatására még várnunk kell.