Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,991 $

Verhetetlen az ember a mesterséges intelligenciával szemben, ha pénzkeresésről van szó

Miközben évről évre fejlettebbek az algoritmusokkal működő MI-rendszerek, addig ha pénzügyi piacokon való helytállásról van szó, az embereket lehetetlen megverni.

...svg content...Twenty20
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Egyre fontosabb szerepet játszik a pénzügyi piacokon a kiberbiztonság és az MI. Hiába nyújtanak segítséget a mindennapi életben, bizonyos befektetési döntésekben még most sem tudnak precízen állást foglalni – írta a Portfolio.

Barbara Jacquelyn Sahakian, Fabio Cuzzolin és Wojtek Buczynski 27, akadémiai kutatók által 2000 és 2018 között publikált tanulmányt elemeztek, amelyek olyan tőzsdei előrejelzési kísérleteket írtak le, amelyek mögött gépi tanulási algoritmusok álltak. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A legtöbb kísérletben ugyanazt a modellt futtatták le egymással párhuzamosan, kisebb eltérésekkel, és minden esetben a legjobban teljesítő verziót mutatták be eredményként.

Kimutatták, hogy ez a való életben nem működhet, mivel egy adott befektetési stratégiát csak egyszer lehet végrehajtani, aminek az eredménye egyértelmű nyereség vagy veszteség, az eredményeket visszavonni és újra próbálkozni nem lehet.

Ennek, az algoritmusok „fekete doboz jellegének” és egyes szabályozásoknak a figyelmen kívül hagyása magyarázatot adhat arra, hogy miért nem fogadta még el a piac széles körben a mesterséges intelligenciát.