Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Biden ambiciózus terve: felére csökkentené a rákos elhalálozási arányt

Az amerikai elnök egy olyan tervvel állt elő, melyre talán még soha nem volt példa korábban.

...svg content...Fotó: Twenty20
Észak-Amerika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Joe Biden amerikai elnök szerdán ismertette tervét, melynek célja, hogy a következő 25 évben 50 százalékkal csökkentsék a rák okozta elhalálozások számát az Egyesült Államokban. Az ambiciózus terv egyfajta folytatása lenne annak programnak, melyet még alelnöksége ideje alatt kezdeményezett Biden.

Az elnök és felesége, Jill Biden egy olyan kampányt indít, melynek célja, hogy arra ösztönözze az amerikai lakosságot, vegyenek részt a koronavírus-járvány idején elhalasztott szűrővizsgálatokon, és ügyeljenek egészségükre. Az elnöknek jó oka van a program elindítására: személyes indíttatású, ugyanis fia, Beau 2015-ben glioblastomában, egy rendkívül agresszív agydaganatban hunyt el.

Egy évvel később az akkori elnök, Barack Obama egy nyilvános beszédben kérte fel Bident, hogy vezesse a „Moonshot” elnevezésű programot, melynek célja, hogy „öt év alatt egy évtizednyi előrelépés történjen a rák megelőzésében, diagnosztizálásában, valamint kezelésében”.

A kongresszus akkor összesen 1,8 milliárd dollárt adott a programra, hét évre, melyből közel 400 millió dollár maradt meg, egymilliárd dollárt pedig kutatási projektekre költöttek, melyekből eddig több mint 240 projektet tudtak finanszírozni. Habár Obama elnöksége idején konkrét összeget határozott meg a kongresszus, a Fehér Ház most nem tervez finanszírozási kötelezettségvállalásokat bejelenteni – írja a New York Times.

Kivégeztek Amerikában egy fejszés gyilkost

Egy többszörös gyilkost végeztek ki az Egyesült Államokban, míg egy másik halálsoron lévő átmeneti kegyelmet kapott.

Számos lezárás lép érvénybe Budapesten október 20. és 23. között

Október 20. és 23. között számos lezárás, forgalomkorlátozás lép érvénybe Budapest egyes kerületeiben, amikről érdemes tudni.