Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,80 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
63,982 $

Koronavírus – újabb tanulmány szolgált jó hírrel a gyerekek kapcsán

Egy új tanulmány szerint száz pozitív koronavírus-teszttel záró gyermek közül kevesebb mint egy esetén végződik halálos kimenetellel a vírus, valamint rendkívül alacsony a súlyos lefolyású betegség kockázata.

Egészség/Életmód

Nagy Noel

Szerkesztő

Egy új tanulmány szerint száz pozitív koronavírus-teszttel záró gyermek közül kevesebb mint egy esetében végződik halálos kimenetellel a vírus, valamint rendkívül alacsony a súlyos lefolyású betegség kockázata is.

Egy brit, osztrák és spanyol tudósokból álló kutatócsapat közel 600 tizennyolc év alatti, bizonyítottan koronavírus-fertőzött gyermek esetén vizsgálta meg, hogy milyen kimenetellel végződött a vírus. A tanulmány egyik megfigyelése szerint a vizsgált gyermekeknek mindössze negyede rendelkezett krónikus betegséggel a fertőzés előtt. Soron kívül Orbán Viktor: „Váratlanul betoppanok” (videó)

Ez azért is érdekes megfigyelés, mert éles kontrasztot mutat a felnőtt koronavírus-fertőzöttekhez képest, ahol a betegek túlnyomó többségének van valamilyen krónikus betegsége, vagy tartós egészségügyi problémája.

https://liner.hu/egyes-jelek-arra-utalnak-hogy-a-gyermekek-megsem-terjesztik-a-koronavirust/

A tanulmány szerint a COVID-19-cel megfertőződött gyermekeknek több mint 60%-a szorult a betegség miatt kórházi ellátására, közülük 8% került intenzívellátásba. Az 582 tanulmány alá vont gyermek közül mindössze 4 vesztette életét, míg 16%-uknál teljesen tünetmentes volt a betegség lefolyása.

Marc Tebrugge gyermekgyógyász úgy véli, nem szabad az egész társadalomra levetíteni a tanulmány eredményeit, viszont mindenképpen biztató következtetésekre jutottak. „A halálozási ráta valójában még ennél is alacsonyabb, mivel az enyhe tünetekkel rendelkező gyermekeknél nem szükséges az orvosi ellátás, így a tanulmányba bele sem vonták őket”, mondta a University College London orvosa.

„Összességében a gyermekek és fiatalok túlnyomó többsége csak enyhe tüneteket produkál. Ennek ellenére az is kijelenthető, hogy a gyermekek nem elhanyagolható arányánál ténylegesen kialakul a súlyos megbetegedés és akár az intenzívosztálybeli ellátás szükségessége, amit figyelembe kell venni az egészségügyi koordináció során”, magyarázta Tebrugge.

https://liner.hu/unicef-120-millio-del-azsiai-gyereket-taszithat-nyomorba-a-koronavirus/

A tanulmány szerint a gyermekek leggyakrabban (65%) lázra és felső-légúti fertőzésre (54%) panaszkodtak, de a negyedüknél tüdőgyulladás is kialakult szövődményként. Mint ismeretes, a COVID-19 súlyossága szempontjából a kor döntő faktornak nevezhető, és egy újabb megbizonyosodást kaptunk, hogy a legfiatalabbak relatíve biztonságban vannak.

Egy érdekes elem még mindenképpen kiemelendő a tanulmányban, mégpedig az, hogy alacsony számú gyermek esetén a COVID-19 mellett más légúti vírusokat is felfedeztek, körükben pedig háromszor akkora volt az esélye, hogy intenzívosztályra kerülnek, így ez is fontos információ lehet a vírus természetének megértése szempontjából.

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.

Újra a teljes vonalon közlekedik az M2-es metró egy utas rosszulléte után

Egy utas rosszulléte miatt egy ideig pótlóbusz közlekedett az M2-es metró érintett szakaszán Budapesten.