Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,914 $

Furcsa csillagrobbanást észlelt a Hubble űrteleszkóp

Különös kozmikus jelenségre bukkantak az univerzum mélyén az Európai Űrügynökség csillagászai.

NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A kiemelt képen látható felvételen az NGC 1705 törpegalaxis vörös színű ragyogását csodálhatjuk meg, amit a Hubble Űrteleszkóp segítségével figyeltek meg a Földtől mintegy 17 millió fényévre található Festő csillagképben az Európai Űrügynökség (ESA) asztronómusai.

Az NGC 1705 nemrégiben egy hosszadalmas csillagrobbanási fázison ment keresztül, ami azt jelenti, hogy több száz objektum született a környékén lévő, főként gázból és porból álló csillagfelhőből. Soron kívül Újabb női holttestre bukkant a rendőrség, most Miskolcon

Az ilyen szabálytalan alakú törpegalaxisok általában kevesebb kémiai elemből állnak, mint a nagyobb galaxisok – legfőképpen hidrogénből és héliumból tevődnek össze, ezért is gondolják úgy asztronómusok, hogy sokkal inkább a világegyetem legelső csillaghalmazaira emlékeztetnek.

A fotót a Hubble harmadik széles látómezőjű kamerájával lőtték, ami egy H-alfa néven ismert fényhullámhosszon követte figyelemmel az eseményeket – olvasható az ESA közleményében.

Az ominózus frekvencia vizsgálatával a csillagászok olyan területek felfedezését célozták meg, ahol fiatal, aktív csillagok ultraibolya fénnyel világítják meg a körülöttük hömpölygő gázfelhőket. A Hubble-t egyébként utoljára 1999-ben irányították az NGC 1705-re, akkortájt a galaxis középpontját vették tüzetesebben górcső alá.

Óriási szívességet tett a Kisvárda az Újpestnek a Puskás Akadémia ellen

A Kisvárda nem tudta kihasználni a lehetőséget, és vereséget szenvedett a Puskás Akadémia otthonában, amivel nem kis szívességet tettek az Újpestnek.

A nagybefektetőkkel való küzdelmek ellenére hatalmas nyereségről számolt be a Shell

Miközben az óriásvállalat a nagybefektetőkkel küzd az éghajlati kötelezettségvállalásokért, meglepő módon képes volt növelni nyereségét, ráadásul nem is kis mértékben.

Ultranagy felbontású agyi térkép segíthet megérteni az emberi öntudat rejtélyeit

A kutatók legfőbb célja az emberi tudatosságot lehetővé tevő mechanizmusok jobb megértése, valamint a kómában és vegetatív állapotban lévő emberek kezelésének fejlesztése.