Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,821 $

Oroszország örömmel fogadta az amerikai ellenjavaslatokat

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a korábbi körülményekre tekintettel meglepő nyilatkozatot tett az amerikai ellenjavaslatokkal kapcsolatban.

...svg content...Fotó: Twenty20
Észak-Amerika
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Oroszország kifejezetten azt követelte az Egyesült Államoktól, hogy írásban válaszoljanak a kérelmeikre, miszerint a NATO vonuljon vissza az 1997-es határokra és soha ne vegyék fel a tagok közé Ukrajnát és Grúziát, egyebek mellett.

Ezt a választ Washington meg is küldte, amelyben ellenjavaslatokat fogalmazott meg Moszkva felé, amelyet Lavrov elmondása szerint „örömmel fogadtak” és lényegesen jobbnak tartották, mint a NATO válaszait – idézte a Deutsche Welle. Soron kívül Gyász: elhunyt Karsai Dániel

Oroszország mintegy 127 ezer katonát sorakoztatott fel az ukrán határon, amelynek kapcsán a legtöbben azon aggódtak, hogy bármelyik pillanatban inváziót indíthatnak – ezzel kapcsolatban a Nyugat többször figyelmeztette is a Kremlt, hogy ennek súlyos következményei lennének.

Egyelőre nem tudni pontosan, mit fogalmazott meg az USA, amit a NATO nem, ami így kiváltotta az  orosz örömöt. Annyit tudni, hogy Washington is megerősítette, hogy senki nem szólhat bele a NATO terjeszkedésébe és tagsági ügyeibe.

John Sullivan, az Egyesült Államok orosz nagykövete elmondta, hogy Washington ellenjavaslatai között szerepelt, hogy korlátozásokat tegyenek a hadgyakorlatokra és a rakétarendszerekre vonatkozóan.

Sullivan elmondta, hogy most Moszkva írásos válaszára várnak, viszont elfogadhatatlannak tartja, hogy Oroszország úgy próbál tárgyalni, hogy közben Ukrajna közelében vannak a seregeik. Lavrov viszont meglepően pozitívan nyilatkozott az amerikai partnerről.

Szerinte ugyanis az amerikai javaslatokban „volt némi racionalitás”, különösen a másodlagos ügyek tekintetében. A NATO válaszai kapcsán elmondta, hogy már-már ő szégyelli magát miattuk, az USA-t viszont szinte példaként említené.

Gyurcsány Ferenc Karsai Dániel haláláról: „Elment egy kitűnő ember”

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök hosszabban reagált Karsai Dániel halálhírére, ami időközben bejárta a sajtót.