Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,62 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
60,312 $

Újabb fontos ágazatot ért el az óriási munkaerőhiány

Egyre több helyen okoz gondot a munkaerő hiánya a gyümölcsösökben és a szőlészetekben, melyből adódóan nem találnak már a metszéshez sem napszámosokat.

Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Január második felében szoktak nekiállni a szőlőtermelők a metszési munkáknak. Ezt a munkát gépekkel elvégezni nem lehet, mindenképpen szükség van a kézi segítségre. Ehhez pedig emberekre lenne szükség, de az ország több részén is komoly nehézségekbe ütközik a szükséges dolgozók összeszedése – olvasható az ATV riportjában.

Az egyik miháldi borászatban is súlyos problémákkal szembesültek, ugyanis nem találtak olyan embereket, akik segédkeznének az év elején szükséges munkálatokban. Soron kívül Úgy tűnik, mégsem épül új kínai autógyár Magyarországon

„Ehhez kell egy szakértelem, egy rutin, ami nem egy év alatt alakul ki. Sajnos a rutinosabb munkások egyre kevésbé állnak rendelkezése. Kiöregszenek, a fiatalok pedig kevésbé szeretik ezt a szakmát” – mondta a televíziócsatornának Víg Zsolt, borász.

A villányi borvidéken is egyre nehezebb kellő számú munkást találni az ilyenkor elvégzendő munkákhoz.

„Sajnos a szőlészeti ágazatban munkaerőhiány van, erre pedig még rámegy az omikron, illetve a covid-helyzet, ami nem segít” – magyarázta egy másik borász, Szende Gábor.

Szakemberek úgy kalkulálnak, hogy a metszést nagyjából 60-70 százalékos állapotig gépekkel is el lehet végezni, de akkor is szükség van a kézi munkára, így nehéz lesz helyettesíteni. Ennek elvégzéséhez viszont folyamatosan nehezebb megfelelő számú és tudású embert találni, ami jelenleg gyakorlatilag lehetetlen feladat.

Videón a Bayern München és a Real Madrid fordulatos BL elődöntője

A Bayern München és a Real Madrid végül nem bírt egymással a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén Münchenben.