Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Találkozott az orosz és az amerikai külügyminiszter, áttörés azonban nem történt

Mindkét atomhatalom külügyminisztere egyetértett abban, hogy „őszinte” találkozón vannak túl Ukrajna ügyében.

...svg content...Fotó: EPA/Martial Trezzini
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Szergej Lavrov külügyminiszter elismételte Moszkva álláspontját, hogy a jelentős számú orosz sereg nem azért gyűlt össze az ukrán határnál, hogy inváziót indítsanak az ország ellen – idézte a BBC. Anthony Blinken eközben jelezte, az USA „súlyos csapást” mér Oroszországra egy offenzíva esetén.

Az Egyesült Államok és szövetségesei már több soron is jelezték, hogy amennyiben az oroszok az invázió mellett döntenek, súlyos szankciókat fognak kivetni rájuk. Moszkva nem akar engedni a követeléseiből egyelőre, amiket a NATO felé fogalmazott meg. Soron kívül Filmforgatás lesz hétvégén a Keleti pályaudvaron

Ezek között szerepel, hogy a NATO ne vegye fel a tagjai közé Ukrajnát és Grúziát, állítsák vissza az 1997-es állapotokat, vagyis vonuljanak ki a korábbi szovjet blokk országaiból a fegyver szervezet csapatai (köztük Magyarországról is), valamint ne vessenek be rövid- és középhatótávú rakétarendszereket Oroszország határainak közelében.

Ezen felül azonban a különböző nyilatkozatok útján a Kreml azt is elkezdte követelni az európai hatalmaktól, hogy ne küldjenek több fegyvert Kelet-Európába, azon belül is Ukrajnába, mert ez nemzetbiztonsági fenyegetést jelent Oroszország számára.

Anthony Blinken úgy fogalmazott a mai találkozóval kapcsolatban, hogy „őszinte és mélyreható” beszélgetésen vannak túl, miközben Szergej Lavrov szerint sikerült megállapodni abban, hogy egy „ésszerű párbeszédet” folytatnak a közeljövőben.

A két külügyminiszter le tudta a szokásos köröket, Blinken ismét a szankciókról beszélt, Lavrov pedig a nemzetbiztonsági kockázatokról. Az a kérdés, hogy valójában mire fut ki a két ország megbeszélése, már sokkal nagyobb kérdés.

Elemzők szerint ez főként katonai kérdésekben nyilvánulhat meg, mint rakétákra vonatkozó korlátozások, vagy a hadgyakorlatokkal kapcsolatos nagyobb transzparencia. Blinken felszólította arra is Moszkvát, hogy ne folytassa az agressziót Ukrajnával szemben.

Az amerikai külügyminiszter kijelentette azt is, hogy folytatni fogják Ukrajna biztonsági támadását az elkövetkező hetekben. Erre Lavrov azzal felelt, hogy sosem fenyegették az ukrán embereket és azzal vádolta a NATO-t, hogy Oroszország ellen dolgoznak.

Az orosz külügyminiszter elmondása szerint az Egyesült Államok a jövő héten részletes írásos választ küld az orosz követelésekre, Blinken ezzel kapcsolatban pedig csak annyit mondott el, hogy így jobban ki fogják tudni fejteni aggodalmaikat.

Összefüggést találhattak az alkoholfogyasztás és az IQ között, íme a részletek

Érdekes megállapításokat tettek egy, a témával foglalkozó kutatás során.