Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Biden szerint nincs sok idejük, Oroszország meg fogja szállni Ukrajnát

Joe Biden amerikai elnök úgy gondolja, hogy Oroszország be fog vonulni Ukrajnába, miközben elismerte, hogy a NATO köreiben nincs egyetértés arra vonatkozóan, hogyan reagáljanak egy “kisebb betörésre.”

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Pool/Sipa USA/Oliver Contreras
Európa
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Biden amerikai elnök súlyos gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Oroszországnak, arra az esetre, ha úgy döntene Moszkva, hogy átküldi a csapatait a határon, ide tartozna az amerikai dollárban történő pénzügyi átutalások korlátozása, azonban elmondta, nincs teljes egyetértés a védelmi szövetségben sem.

“Az egy dolog, ha egy kisebb betörésről van szó, és a végén azon kell vitatkoznunk, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk. De ha valóban megteszik, amire képesek a határon felhalmozott erőkkel, akkor katasztrófa lesz Oroszország számára, ha tovább támadják Ukrajnát” Soron kívül Másodszor is elkésett az ATV ismert műsorvezetője, távozik a csatornától

– jelentette ki Biden a sajtótájékoztatón.

Később, amikor megkérték, hogy tisztázza, mit ért “kisebb mértékű behatolás” alatt, Biden azt mondta, hogy meghúzza a határt “az orosz erők határátlépésénél, ukrán harcosok megölésénél”. Kijelentette, hogy többféle helyzet állhat elő, a NATO döntése attól függ, mit tesz Putyin – írja a CNN.

“Nagyon fontos, hogy a NATO-ban mindenki egy oldalon álljon. Vannak nézeteltérések, de sok időt töltök ezek megoldásával. A NATO-ban vannak különbségek abban, hogy az országok mit hajlandóak tenni, attól függően, hogy mi történik”

– fejtette ki.

A CNN egy ukrán tisztviselőre hivatkozva megjegyzi, hogy Biden mondatai úgy hangoztak, mint aki nem tesz különbséget behatolás és invázió között, ez pedig zöld utat ad Putyinnak, hogy kedvére behatolhasson Ukrajnába, ezen pedig Kijev őszintén megdöbbent.

A Fehér Ház azzal igyekezett magyarázni Biden megjegyzéseit, hogy rámutatott: egy kibertérben vagy félkatonai erőkön keresztül végrehajtott orosz támadás kölcsönös választ váltana ki, szemben egy olyan forgatókönyvvel, amelyben orosz csapatok vonulnak be állásukból Ukrajnába.

“Biden elnök világosan fogalmazott az orosz elnökkel kapcsolatban: ha bármilyen orosz katonai erő átvonul az ukrán határon, az újabb inváziót jelent, és erre az Egyesült Államok és szövetségeseink gyors, szigorú és egységes választ fognak adni” – írta a Fehér Ház sajtótitkára.

Biden elnök tapasztalatból azt is tudja, hogy az oroszoknak a katonai akciótól eltérő agresszióra kiterjedt forgatókönyve van, beleértve a kibertámadásokat és a félkatonai taktikákat is.Ma pedig megerősítette, hogy az orosz agresszió ezen cselekedeteire határozott, kölcsönös és egységes válaszlépésekkel fogunk reagálni” – jelentette ki.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő azt mondta, hogy ha az orosz katonai erők megpróbálnának erőszakkal ukrán területet elfoglalni, és megsértenék az ukrán szuverenitást, legyen az egy “kis vagy nagy területrész”, az a Biden-kormányzat mércéje szerint “inváziónak” minősülne, és súlyos szankciókat indokolna.

Kiderült, tavaly összesen mennyi pénzt hozott Kína Magyarországra

Hatalmas összegekben fektettek be a kínai cégek Magyarországon 2023-ban, amit most számszerűsített a kormány Varga Mihály pénzügyminiszter által.