Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,11 Ft
Euró
392,83 Ft
Font
458,63 Ft
Bitcoin
63,754 $

Súlyos agykárosodást is okozhat a koronavírus

A legújabb kutatások előzetes eredményeiből kiderült, hogy a kórházi kezelésre szoruló COVID-19 pácienseknél hamarabb jelentkeztek az idegrendszer súlyosabb elváltozásai.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A legújabb kutatások előzetes eredményeiből kiderült, hogy a kórházi kezelésre szoruló COVID-19 pácienseknél hamarabb jelentkeztek az idegrendszer súlyosabb elváltozásai.

A legfrissebb tanulmány alapján az olyan komplikációk, mint az agyvérzés, a koponyán belüli gyulladások, a pszichózis és a demencia-szerű tünetek gyakrabban fordultak elő a koronavírus-betegeknél. A jelenség pontos mechanizmusának megértése érdekében a tudósok még több vizsgálatot szeretnének elvégezni a fertőzötteken. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

„A kórházban fekvő páciensek agyi funkciói nagy mértékben degradálódhatnak, ezért rendkívül fontos célunk lesz minél több információt begyűjtenünk, ezáltal jobban megismerhetjük a vírus tulajdonságait.”

mondta Sarah Pett, a University College London professzora.

A tanulmányt, melyben 125 nagy-britanniai esetet vettek górcső alá, a Lancet Psychiatry tudományos folyóiratban tették közzé június 25-én. A publikáció társszerzője, Benedict Michael, a Liverpooli Egyetem kutatója elmondta, a legsúlyosabb esetekre fognak fókuszálni.

Az adatokat április 2. és április 26. között gyűjtötték – a pandémia ekkor járt a csúcsponton az Egyesült Királyságban. A leggyakoribb komplikáció a stroke volt, melyet a 125-ből 77 személynél állapítottak meg, közülük 60 egyénnél vérrög okozta az agyvérzést.

125-ből 39 betegnél mentális zavarok jelentkeztek, úgymint a hallucináció vagy a viselkedés megváltozása. 9-en azonosítatlan agyi diszfunkció, más néven az encefalopátia tüneteit produkáltak, 7 embernél pedig encefalitisz, vagyis az agy gyulladása állt fenn.

„Sokkal részletesebb kutatásokat kell lefolytatnunk ahhoz, hogy magyarázatot adhassunk a COVID-19 agyi hatásait, így könnyebben szolgálhatunk megfelelő kezeléssel.”

zárta gondolatait Michael.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/koronavirus-oktoberig-megharomszorozodhat-a-halalos-aldozatok-szama-latin-amerikaban/