Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,61 Ft
Euró
389,63 Ft
Font
455,50 Ft
Bitcoin
59,486 $

Ismét utakat zártak le a szerb tüntetők, akik a bányaprojekt visszavonását követelik (videó)

Számos fontos főúton megállt a forgalom Szerbiában, miután ismét lezártak utakat a bányaprojekt ellen tüntetők.

Fotó: EPA/Andrej Cukic
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Az aktivisták többek között az egyik legfontosabb, Belgrádon is keresztülmenő észak-déli autópályát is lezárták – írja a Deutsche Welle. Szintén fennakadásokat okozott a tüntetés a Boszniába vezető utakon, ahol a forgalom gyakorlatilag megállt.

A tüntetők azt követelik a szerb kormánytól, hogy állítsa le a Rio Tinto nevű bányaipari óriás 2.1 milliárd eurós beruházást, amelynek keretében megszereznék az ország lítium-bányáját. Ez az környezetvédelmi aktivisták szerint ugyanis komoly veszélyeket hordoz magában. Soron kívül Diego Maradona gyermekei azt szeretnék, ha a legenda földi maradványai a mauzóleumban lennének

Ana Brnabic miniszterelnök elmondta, hogy csak április 3-át követően fognak döntést hozni a bányaprojektről, így addig lóg a levegőben, hogy visszavonják a projektet vagy megnyitják a vitatott lítium-bányát.

Szerbia az éveken át tartó hanyagság miatt Európa egyik legszennyezettebb országa lett és több milliárd dolláros beruházás lenne szükséges ahhoz, hogy az Európai Unió elvárásainak megfelelő környezetvédelmi szintek alakuljanak ki.

Orosz katonák léptek be az amerikai erőknek otthont adó nigeri légibázisra

Miután a nigeri katonai vezetők nemrég úgy határoztak, kiutasítják az amerikai csapatokat az országból, oroszok foglalták el a légibázist.