Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,15 Ft
Euró
390,97 Ft
Font
458,25 Ft
Bitcoin
63,962 $

Interaktív térképen járhatjuk be az elsüllyedt Zélandia kontinenst

A legújabb térképeken gyönyörűen kirajzolódik az elsüllyedt földrész domborzata.

Cool

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A legújabb térképeken gyönyörűen kirajzolódik az elsüllyedt földrész domborzata.

Földünk potenciális nyolcadik kontinensét azért nem tartjuk számon, mivel az évmilliók során egyszerűen az óceán felszíne alá került. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Az új-zélandi GNS Science kutatóintézet nemrég egy olyan interaktív térképet tett közzé, amelyen megcsodálhatjuk a víz alatti geológiai struktúrák bámulatos körvonalait.

Vaughn Stagpoole, a program vezetője a vadonatúj weboldal kapcsán elmondta, a teljes régiót virtuálisan bebarangolhatjuk, közben pedig megfigyelhetjük a terep változatosságát:

„Akárki szabadon, kedve szerint módosíthatja az atlasz funkcióit, hozzáadhat különféle rétegeket, ezeket bármikor kapcsolgathatja.”

Zélandia térképe Forrás GNS Science

A két vadonatúj térkép egy tektonikus és egy batimetrikus térképből áll. A tektonikus térképen egy 4,9 millió négyzetkilométeres profil rajzolódik ki hihetetlen nagyságú elsüllyedt földtömeggel, a batimetrikus térképen ezzel szemben a tengerfenéken található képzeletbeli partvidékek és határvonalak vehetőek ki.

A tanulmány és a projekt egyik geológusa, Nick Mortimer hozzátette,

„Azért készítettük el ezeket a térképeket, hogy a lehető legpontosabb felvételeken ábrázolhassuk Új-Zéland és Óceánia délnyugati térségének geológiáját.”

Zélandia nagyjából harmad akkora kiterjedésű, mint Ausztrália, egyedül Új-Zéland és Új-Kaledónia szigetei emelkednek ki róla az óceánból. Tudósok úgy gondolják, 80 millió évvel szakadhatott le Gondwana őskontinensről, majd nagyjából 20 millió évvel ezelőtt kerülhetett a Csendes-óceán mélyére. Napjainkban Zélandia 95%-a víz alatt található.

Az interaktív térképet erre a linkre kattintva tekinthetjük meg.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/a-nasa-komoly-osszegekkel-tamogatja-a-seti-foldonkivuli-programjat/