Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,00 Ft
Euró
387,02 Ft
Font
451,73 Ft
Bitcoin
66,272 $

Ketaminnal támogatott terápiával kezelhető az alkoholizmus

Egészen érdekes eredményekkel végződött egy kutatás, kiderült ugyanis, hogy kombinált ketamin-infúzióval jelentősen javítható a súlyos alkoholizmusban szenvedő, detoxikált emberek állapota.

...svg content...Twenty20
Orvostudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Journal of American Psychiatry című folyóiratban megjelent új tanulmány a KARE (Ketamine for the Reduction of Alcoholic Relapse) elnevezésű randomizált, kontrollált 2. fázisú vizsgálatról számolt be. A vizsgálatba 96 súlyos alkoholhasználati zavarban szenvedő felnőttet vontak be, akik ideiglenesen absztinensek voltak, miután részt vettek egy detoxikáló programban.

A vizsgált embereket véletlenszerűen négy csoportra osztották: ketamin és pszichoterápia, ketamin és alkoholoktatás, placebo és pszichoterápia, illetve placebo és alkoholoktatás. Minden alany hetente háromszor kapott placebo- vagy ketamin-infúziót, amelyet hét darab, egyenként egyórás pszichoterápiás vagy az alkoholfogyasztás kockázatairól szóló oktatással egybekötött ülés kísért. Az elsődleges kimeneti mérőszámok a kezelés után hat hónappal az általános visszaesési arányok és az összes absztinens napok számának nyomon követése voltak. Soron kívül Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

Az eredmények szerint a ketamin plusz pszichoterápia csoport mutatta a legmagasabb absztinenciaarányt a négy csoport közül hat hónap elteltével. A placebóval és alkoholoktatással egybekötött csoporttal összehasonlítva a ketaminnal támogatott pszichoterápia 2,5-szer nagyobb valószínűséggel vezetett absztinenciához a hat hónapos teszt során.

Érdekes módon a ketamin plusz alkoholoktatás az összes absztinens napot tekintve valamivel jobb eredményt hozott, mint a placebo plusz pszichoterápia csoport. A kutatás vezetője, Celia Morgan azonban világosan megjegyzi, mindez nem utal arra, hogy a ketamin biztonságosan vagy hatékonyan alkalmazható öngyógyításra klinikai kontextuson kívül.

Természetesen nem támogatjuk a ketamin klinikai kontextuson kívüli szedését. Az utcai drogok nyilvánvaló kockázatokkal járnak; a ketamin alacsony dózisának és a megfelelő pszichológiai terápiának a kombinációja a kulcs, valamint a klinikai személyzet szakértelme és támogatása. Ez a kombináció hat hónappal később is látható előnyöket mutatott olyan embercsoportnál, akiknél sok létező kezelés egyszerűen nem működik” – magyarázta a szakember.

Morgan óvatos, nehogy túlértékelje csapata eredményeit – tekintettel arra, hogy még mindig egy viszonylag kisméretű 2-es fázisú vizsgálat volt, azt mondja, több munkára van szükség ahhoz, hogy ezeket az eredményeket nagyobb embercsoportoknál is megerősítsék.