Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

Hat kilométer mélyen élő tengeri szörnyre bukkantak egy hajóroncs belsejében

A második világháborúban hajótörést szenvedett USS Johnston felderítési munkálatai közben leltek rá biológusok a mélytengeri élőlényre.

...svg content...Illusztráció/Unsplash
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Néhány nappal azelőtt, hogy a kutatók sikeresen rátaláltak volna eredeti célpontjukra, az óceán mélyén rostokló hajóroncsra, pár kilométerrel eltévesztették az irányt, ám erőfesztéseik így sem voltak hiábavalóak, mivel egy sokkal elképesztőbb dologra bukkantak.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora, Alan Jamieson tengerkutató elkérte az expedíció során készült felvételeket, amelyet a 6 200 méter mélyen fekvő Fülöp-szigeteki árokról lőttek, majd kielemezte a rajtuk szereplő élőlényeket, és rátalált egy különleges lábasfejűre, ami eddig rejtve volt a biológusok előtt.

A fekete színű tintahalat a Marine Biology című folyóiratban közzétett tanulmányban publikálták először, a szakértői elbírálás után pedig elküldték az anyagokat a Smithsonian Intézet zoológusainak, akik alátámasztották Jamieson feltételezéseit, és kinevezeték új fajnak a Magnapinnidae családjába tartozó létformát.

Ezek a tintahalak azért furcsák, mert karjukat széttárva, hosszú, spagettiszerű nyúlványokként sodródnak a vízben, miközben a fonalakon megjelenő, mikroszkopikus méretű szívóapparátusok segítségével táplálkoznak, így gyakorlatilag kettő az egyben funkció töltenek be ezen különleges csápjaik.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.