Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,215 $

Egerekben mutálódhatott az Omikron?

Legalábbis egy kínai tanulmány szerint, amiben megállapították, hogy az Omikron-variáns egerekben mutálódhatott, mielőtt visszatért volna az emberekhez.

...svg content...Fotó: Unsplash/CDC
Külföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Az Omikron-variánsban a mutációk jelentős felhalmozódása kérdéseket vetett fel a tudósok körében, hogy vajon az emberből, vagy más emlősökből származik-e? Soron kívül Szia, Orbán Viktor! Ki a kedvenc mesehősöd?

„Eredményeink összességében arra utalnak, hogy az Omikron elődje az emberből az egérbe ugrott, felhalmozta a gazda fertőzését elősegítő mutációkat, majd ismét megfertőzte az embereket is, ami a vírus fajok közötti evolúciós pályáját jelzi” – magyarázta a tanulmány.

A különböző rendekbe tartozó vírusok (pl. poliovírus, Ebola-vírus és SARS-CoV-2) hasonló mutációkat mutattak, amikor ugyanabban a gazdafajban fejlődtek, míg ugyanazon vírusfaj tagjai különbözőképpen mutálódtak, amikor más gazdafajokban fejlődtek – emlékeztetett a Metro

Az Omikron-változatot először november 24-én jelentették Dél-Afrikában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a fertőzések számának növekedése alapján két napon belül „aggodalomra okot adó” változatnak minősítette.

Hét újszülött vesztette életét egy gyermekkórházban történt tűzesetben Indiában

Rövid időn belül újabb halálos tűzeset történt Indiában, melynek következtében hét újszülött életét vesztette.