Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,64 Ft
Euró
391,84 Ft
Font
458,01 Ft
Bitcoin
62,850 $

Zacher Gábor szerint vízkereszt környékén ugrásszerűen megnövekedhetnek a koronavírusos esetszámok

A toxikológus meglátása szerint addig nem is szabadulhatunk a vírustól, ameddig nem lesz minden országban megfelelő az átoltottság.

Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgõsségi centrumának fõorvosa és Lendvai Zoltán rédicsi plébános, aki ,,gördeszkás papként” vált ismertté, a Magyar Fiatalokért díj kitüntetettjei az átadóünnepségen a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Mûvészeti Galériában 2017. november 27-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Zacher Gábor az RTL Klub Reggeli műsorában beszélt az aktuális járványhelyzetről, és megosztotta, hogy meglátása szerint addig nem szabadulhatunk meg a vírustól, ameddig az átoltottság nem éri el a minimumot minden országban. A szakember kiemelte, az omikron variáns is Dél-Afrikából indult pusztító útjára, abban a régióban pedig alig 2 százalék körüli az átoltottság.

Az oltások kapcsán többször is felmerül az a kérdés, hogy mitől függ az, hogy valaki milyen súlyos tüneteket tapasztal, és miért van az, hogy egyesek három oltással is súlyos tünetekkel küzdenek, míg mások oltatlanul is átvészelik a fertőzést. Zacher először is kiemelte, egy teljes mértékben egészséges embernek nyilvánvalóan sokkal nagyobb esélye van arra, hogy átvészelje a betegséget, és bár ugyanúgy lehetnek tünetei, ezek lehetnek enyhék, de maximum középsúlyosak. Soron kívül A hét első felében napsütés, a második felében esős és szeles lesz az idő

Viszont azok esetében, akik valamilyen alapbetegséggel küzdenek, túlsúlyosak, idősek, vagy immunrendszerük kifejezetten legyengült, hiába a három oltás, szervezetüket már olyan szinten leterhelte krónikus betegségük, hogy szinte képtelenek felvenni a harcot a koronavírussal. Esetükben tehát egy enyhébb fertőzés is sokkal súlyosabb következményekkel járhat, így nagyobb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre, és sajnos gyakrabban vesztik életüket a fertőzésben.

Az ünnepekre kitérve felmerült a kérdés, hogy mégis mire számíthatunk idén, hiszen a karácsonyi és szilveszteri időszakra sem vezettek be korlátozásokat Magyarországon, ennek okán pedig rengetegen látogatták meg családjukat és rokonaikat karácsonykor, és nagyon sokan mentek el a szilveszteri ünnepségekre is. Mivel nagyobb tömeg mozgott az ünnepek alatt, egyértelmű, hogy a vírusnak is teret adtunk a további terjedésre.

Zacher Gábor saját tapasztalatait megosztva elmondta, hogy szinte egy „gombostűt sem lehetett leejteni”, s bár nyitott tereken a vírus nem okoz komolyabb veszélyt, nagyon sokan voltak összezsúfolva szilveszterkor, így a fertőzések számában is jelentős növekedést tapasztalhatunk rövidesen. Zacher szerint a jelenlegi járványügyi adatok alapján vízkereszt környékén jelentősen megugorhat az esetszám, mivel az omikron más tulajdonságokkal rendelkezik, mint például a delta.