Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,232 $

Újabb ígéretes kezelési módszert dolgoztak ki Parkinson-kór ellen

A Parkinson-kórt kutató tudósok közel egy évtizede vizsgálják az agysejtek energiafeldolgozásában szerepet játszó útvonalat, és úgy tűnik, sikerült megoldaniuk az egyik kulcsfontosságú fehérje rejtélyét.

...svg content...Twenty20
Orvostudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A kutatócsoport fantasztikus élő fényképet készített, amely megmutatja, hogyan aktiválódik az ominózus fehérje, és ezzel a kutatók számára olyan terápiák tervrajzát vázolták fel, amelyek segítenek megelőzni a betegséggel járó sejthalált.

Parkinson-kór akkor alakul ki, amikor az agyban a dopamin nevű vegyi anyag termeléséért felelős idegsejtek elpusztulnak vagy károsodnak, a folyamat mögött álló mechanizmusok azonban eddig tisztázatlanok voltak.

A kutatások rámutattak a mitokondriumok lehetséges szerepére, amelyek a sejteket kémiai energiával ellátó erőművekként működnek, valamint arra is, hogy ez a funkció baljós természetűvé válhat, amikor ezek az organellumok meghibásodnak.

Ahogy öregszünk, a mitokondriumok károsodnak és felhalmozódnak a szervezetben, megváltoztathatják alakjukat, és maguk is toxikus környezetet teremthetnek az olyan betegségek számára, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór. Soron kívül Ezek a legnépszerűbb hazai úti célok a pünkösdi hosszú hétvégén

A kutatások kimutatták, hogy a PINK1 nevű fehérje fontos védelmi szerepet játszik ezzel a fenyegetéssel szemben, mivel a sérült mitokondriumokat megsemmisítés és eltávolítás céljából megjelöli, lehetővé téve, hogy helyettük egészséges mitokondriumokkal helyettesítsék őket.

Ha azonban a PINK1 fehérje vagy e fontos útvonal más összetevői hibásak, a mitokondriumok nem tudnak újrahasznosulni, és a sejtek energiahiányba kerülnek. Ily módon a PINK1-ről már ismert volt, hogy fontos szerepet játszik a Parkinson-kór korai kialakulásában, és a tudósok különböző képeket tudtak rögzíteni arról, hogy miként aktiválódik.

A Walter és Eliza Hall Orvosi Kutatóintézet tudósai most a legmodernebb krio-elektronmikroszkópiás technológiát alkalmazták a fehérje tökéletes molekuláris részletességgel történő megfigyelésére, és a kirakós játék különböző darabjainak összeillesztésére.

A tudósok szerint a felfedezésnek mélyreható következményei lehetnek a Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek kifejlesztésében. A cégek már most is a PINK1 fehérjét vizsgálják e célból, eddig viszont tudományos vakvágányon mozogtak, a protein szerkezetének megértésével azonban új dimenziók kapui nyílhatnak meg, így olyan gyógyszereket lehet kifejleszteni, amelyek bekapcsolják a szóban forgó fehérjét, és lassítják vagy akár meg is állítják a betegség előrehaladását.

Klopp megerősítette, a Liverpool az utolsó klubja Angliában

Szoboszlai Dominik edzője nem fog más csapatot irányítani Angliában, és azt mondja, hosszú szünetre megy.