Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

Hamarosan felnyithatják az Apollo–17 űrhajósai által begyűjtött holdkőzetekkel teli dobozt

Az Európai Űrügynökség (ESA) tudósai hamarosan kinyitják azt a holdi talajjal teli tárolót, amely azóta érintetlenül szunnyadt, hogy az Apollo–17 űrhajósai közel 50 évvel ezelőtt visszahozták a Földre.

...svg content...ESA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A minta kinyitásához egy speciális szúrószerszámot kell majd használniuk, amelyet a csapat tagjai tréfásan Apollo-konzervnyitónak neveztek el. Az eszközt kifejezetten a 73001-es számmal jelölt konkrét talajminta felnyitására tervezték – adta hírül az ESA.

A holdi talajmintát 1972-ben gyűjtötte be a Holdon a Taurus-Littrow-völgyben Gene Cernan, az Apollo–17 űrhajósa, aki utolsó emberként lépett a Holdra. Cernan egy 70 cm hosszú hengeres csövet ütött a Hold felszínébe, hogy a talajból kinyerje az értékes kőzetmintát, amit társaival egy vákuumzáró tartályba helyeztek, mielőtt visszajuttatták volna a Földre, ahol vákuumkamrában őrizték. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A majdnem 50 éves minta feloldásával a kutatók azt remélik, hogy olyan holdi gázokat tudnak kinyerni és vizsgálni, amelyek az elmúlt több mint fél évszázad során is fennmaradhattak.

Az ESA szúrószerszámát kifejezetten arra tervezték, hogy kilyukassza a holdi talajt tartalmazó egységet, majd a kiszabaduló gázokat felfogja. Ezeket a gázmintákat később tartályokba gyűjtik, és a világ különböző pontjain lévő laboratóriumokba küldik elemzésre.

Minden egyes elemzett gázkomponens segíthet elmesélni a történet egy másik részét az illékony anyagok könnyen elpárolgó elemeinek eredetéről és fejlődéséről a Holdon és a korai Naprendszerben” – mondta Francesca McDonald, az ESA tudományos projektvezetője.

Amellett, hogy értékes tudományos adatokat szolgáltatnak, az ESA kutatói szerint az elemzési művelet segíthet új protokollok kifejlesztésében a jövőbeli küldetésekhez, javítva ezzel a Holdról és a Marsról származó mintákból eredeztethető elemek és vegyületek vizsgálatának lehetőségét.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.