Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
62,942 $

Éles viták után békét köthet Oroszország a SpaceX-szel

Évekig tartó gúnyos megjegyzések és burkolt fenyegetések után Oroszország készen áll arra, hogy békét kössön Elon Musk vállalatával.

MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetője, Dmitrij Rogozin a mai nap folyamán Twitteren bejelentette, hogy Oroszország jövő év végén Anna Kikina asztronautát nem a saját fejlesztésű Szojuz űrhajójának, hanem a SpaceX Crew Dragon kapszulájának fedélzetén tervezi kijuttatni a világűrbe.

A megállapodás egy barter szerződés része lehet, melynek értelmében valamikor jövőre a NASA űrhajósa is egy Szojuz fedélzetén teheti meg ugyanezt az utat – olvasható a Futurism magazin beszámolójában. Soron kívül Meghibásodás miatt kell kimenteni a halakat egy szegedi tóból

Rogozin és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk évek óta parázs vitákat vívnak az online térben, az utóbbi időben azonban Rogozin megnyilvánulásai azt jelzik, hogy már eláshatták a csatabárdot; egyszóval a NASA, a SpaceX és Oroszország készen állnak arra, hogy együttműködjenek az emberek Föld körüli pályára juttatásában.

„Véleményünk szerint a SpaceX már elég tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy kozmonautáinkat a Crew Dragon fedélzetére ültethessük” – mondta egy októberi sajtótájékoztatón Rogozin.

„Úgy vélem, abban a helyzetben leszünk, hogy megbeszéljük a jelölteket, akik a Crew Dragon fedélzetén repülhetnek az űrállomásra. Orosz és amerikai asztronautákról van szó, akik orosz űrhajókon juthatnak majd ki a világűrbe” – tette hozzá.

A SpaceX az elmúlt egy évtized során rengeteg legénységgel ellátott missziót teljesített az ISS-re, bizonyítva ezzel, hogy a Crew Dragon kapszula bármikor készen áll a bevetésre, viszont még így sem vehetik fel a harcot az 1960-as évek vége óta használt Szojuzzal, melynek bár alapkonstrukciója változatlan maradt, továbbra is tökéletesen működik.

Kispadon kezd Szoboszlai Dominik a Liverpool meccsén a West Ham United ellen

A Liverpool ismertette a kezdőcsapatát a West Ham United ellen, ami egy újabb nehéz mérkőzést hozhat számukra.

Három nő vesztette életét egy tragikus amerikai autóbalesetben

Három indiai nő vesztette életét abban az autóbalesetben, ami az Egyesült Államokban történt pár órával ezelőtt.

Újabb fiatal lány tűnt el Budapesten

A 17 éves fiatalt egyelőre nem találják, ami miatt a lakosság segítségét kéri a rendőrség, hogy minél hamarabb előkerüljön.