Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,97 Ft
Euró
399,88 Ft
Font
480,42 Ft
Bitcoin
61,958 $

Nem tartja jó ötletnek a gyerekek oltását az immunológus

Lisziewicz Julianna szerint egyelőre várniuk kellene a szülőknek a gyerekük oltásra való regisztrálásával, mivel az omikron variáns felbukkanása miatt kérdésessé válhat a vakcinák hatékonysága.

...svg content...MTI/EPA/Abir Szultan
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az immunológus szakértő az ATV-nek adott nyilatkozatában kiemelte, hullámokban jön a vírus, tehát várható egy bizonyos mennyiségű csökkenés, viszont nem is fertőzöttek száma az aggasztó, hanem a halálozásoké, az pedig növekszik.

A nyugat-európai országokban még ilyen magas fertőzöttségi szám mellett is kisebb a halálozási ráta, ez elsősorban amiatt lehet a szakértő szerint, hogy a magyar egészségügyi rendszer nem annyira felkészült, mint a többi nyugati országban, emellett sajnos túl későn kerülhetnek a magyar emberek kórházba, a kezelések ilyenkor pedig már nem olyan hatásosak – tette hozzá. Soron kívül Fogdából hívta össze Óbuda alakuló ülését Kiss László

Lisziewicz kifejtette, a negyedik hullám csúcsa nem tudni, hogy mikorra várható, azonban az omikron variáns nagyon aggasztó, és valószínű, hogy át fog fertőzni. Gyakorlatilag két hét alatt kiszorította a delta variánst Dél-Afrikában, tehát mivel már biztosan itt van a vírus, ezért az enyhülés helyett egy teljesen más trendet hozhat be az omikron.

Habár vannak, akik már elmondták, hogy az omikron mutáció tünetei enyhébbek, az immunológus szerint ezt egyértelműen még nem lehet kijelenteni, mint ahogyan azt sem, hogy a jelenleg elérhető vakcinák hatásosak ellene:

„Biztos, hogy a vakcina sokkal kevésbé lesz hatásosabb, az 100 százalék. Az, hogy egyáltalán hatásos lesz-e a mostani vakcina, azt nem tudjuk. A legtöbb teszten nem kell változtatni, a fő tesztek ki fogják mutatni” az omikront is.”

A szakértő úgy gondolja, egyelőre várniuk kellene a szülőknek a gyerekek oltásra való regisztrálásával, hiszen kérdésessé vált, hogy egyáltalán védettséget adnak-e ezek az oltások. Ezen a héten vagy a jövő héten már több adat lesz az omikronról és az oltások hatékonyságáról, ezt mindenképp érdemes megvárni.

Joe Biden nemet mond az iráni nukleáris létesítmények megtámadására

Az USA elnöke nem támogatja az iráni nukleáris létesítmények megtámadását, aminek súlyos következményei lehetnek.