A pekingi halpiacon koronavírus nyomaira bukkantak még a marhahúsban is
Miközben az egész világ a pandémia potenciális második hullámára készül, addig Kína fővárosának piacai burjánzanak a kórokozótól.
Miközben az egész világ a pandémia potenciális második hullámára készül, addig Kína fővárosának piacai burjánzanak a kórokozótól.
A Xinfadi élelmiszer nagykereskedelmi központon elvégzett epidemiológiai vizsgálatok során a szakértők rájöttek, hogy a halakat és a tenger gyümölcseit árusító részlegek esetében sokkal nagyobb a koronavírus-fertőzés kockázata – számolt be róla a Reuters hírügynökség.
„Nagyon sok mintát gyűjtöttünk a piacról és annak környékéről, valamint különböző tárgyak felületéről. Az elemzések után arra jutottunk, hogy a legfertőzöttebb hely a halpiac volt”, mondta Vu Zsunju, a Kínai Járványügyi Központ vezető epidemiológusa a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Érdemes megjegyezni, hogy a halpiacon tenyészállatoktól származó húst is árultak. A marha- és birkarészleget nyilvánították a második lehetséges veszélyt jelentő helyszínnek.
Bár ezeken a helyeken általában hűtik a különféle húsokat és élelmiszereket, a COVID-19 kórokozóját azonban mégsem tudják ezzel maradéktalanul semlegesíteni, mivel a vírus magas páratartalmú körülmények mellett ugyanúgy képes túlélni.
Kína ezen a héten beszüntette az Európából származó tonhalak importálását, miután Pekingben 100-nál is több új koronavírus-beteget regisztráltak. A fertőzöttek java része kapcsolatban állt a Xinfadi piaccal, ezért a kormány azonnal felfüggesztette az élelmiszerek behozatalát.
A hatóságok később bejelentették, hogy nagy valószínűséggel nem a tonhalak a felelősek az újabb COVID-19 gócpontok kialakulásáért, mindezek ellenére a főleg norvégiai exportőrök súlyos gazdasági károkat szenvedtek a rendelet kihirdetése után.
Kapcsolódó hír: