Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,57 Ft
Euró
389,14 Ft
Font
455,01 Ft
Bitcoin
59,535 $

Több munkahelyen még az oltás nélküli védettségi igazolvány sem elég a munkavégzéshez

Miután a kormány lehetőséget adott a munkáltatóknak arra vonatkozóan, hogy a munkavégzés feltételeként elvárják dolgozóiktól, hogy beoltassák magukat, több munkáltató is élt lehetőséggel.

Fotó: Flickr
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ez azonban azzal is jár, hogy azok, akik meghatározott időre kapták meg a védettségi igazolványt, miután kigyógyultak a fertőzésből, továbbra is fizetés nélküli szabadságra küldhetők. A november 1-jén életbe lépett rendelet nyomán bármely munkáltató dönthet úgy, hogy kötelezővé teszi munkavállalói számára a koronavírus elleni védőoltást, mely után ugyanúgy jár védettségi, de a kettő nem ugyanaz.

A munkáltatók helyzete jelenleg nem egyszerű: ha mindenki számára előírják a kötelező oltást, sokan felmondhatnak, vagy egyszerűen megtagadhatják az oltást, így fizetetlen szabadságra kell őket küldeni, ezzel azonban kiesik a munkaerő, mely a vállalat működését veszélyezteti. Azonban a negyedik hullám súlyosbodásával és a lezárásoktól való félelem miatt egyre több munkáltató dönt a kötelező oltás mellett.

„Már nemcsak közegészségügyi, de versenyképességi szempont is a munkavállalók átoltottsága. A gazdaság működésének fenntartása alapvető érdek, a leállásokat, korlátozásokat pedig jelenlegi ismereteink szerint legbiztosabban csak a vakcina felvételével lehet elkerülni, szükség esetén kiegészítve egyéb védekezéssel, például maszkhasználattal vagy távolságtartással. Az egyén érdeke is csak akkor tud maradéktalanul érvényesülni, ha működik a gazdaság”

– közölte Parragh László a Magyar Nemzet megkeresésére.

A rendelet szerint azoknak a munkavállalóknak, akik megtagadják az oltást két lehetőségük van: vagy elfogadják, hogy másik munkakörbe helyezik át őket, ahol nincsenek kitéve a fertőzésnek, vagy fizetetlen szabadságra mennek, azonban ha egy év múlva sem hajlandók beoltatni magukat, úgy végkielégítés nélkül is elbocsáthatók.

Tarlós István szerint Vitézy Dávid „a mai napig sértődött ember”

Mindemellett „végtelenül tisztességtelennek” tartja a főpolgármester-jelölt kommunikációját.