Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Saját magukat károsíthatják meg a munkáltatók, ha elrendelik a kötelező oltást

MTI/Rosta Tibor
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A munkáltatók nem fogják vállalni azt a felelősséget, amely alól a kormány kihátrált.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) felmérése alapján a munkáltatók jellemzően háromféleképpen reagáltak a kormányrendeletre – mondta a 24.hu hírportálnak adott interjújában Székely Tamás alelnök.

Soron kívül Két év alatt 27%-kal lett drágább a kötelező biztosítás

Korábban néhány vállalatnál már jelezték, bevezetik a kötelező oltást (például a Richter Gedeon Nyrt.), viszont többen azt közölték, hogy nem lesz náluk kötelező a vakcina beadása (Mészáros Csoport, Tesco, Lidl), a cégek többsége pedig kivár. Ahol van szakszervezet, ott partner az egyeztetésben a munkáltató.

Mindeközben az átoltottság szintje egyre magasabb, az elmúlt évben ugyanis egyre több munkahelyen és cégnél ösztönözték a dolgozókat, igényeljék a koronavírus elleni védőoltást, amit sokan meg is tettek.

A helyzet tehát nem indokolja azt, hogy kötelező jellegűvé váljon az oltás, hiába próbálja a kormány a munkáltatókra hárítani a felelősséget.

A XII. kerület polgármestere, Pokorni Zoltán kedden bejelentette, az önkormányzatnál kötelező lesz a vakcina, ami összesen 235 embert érint, akik a polgármesteri hivatalban dolgoznak.

Ennél némileg szélesebb körre terjesztette ki a kötelező oltást a XVI. kerületet vezető Kovács Péter. Náluk a hivatal 139 munkatársa mellett a bölcsődei és óvodai dolgozóknak és az önkormányzati intézmények valamennyi alkalmazottjának előírták ezt, így az intézkedés már több száz emberre terjed ki.