A gyümölcs, a zöldség és a kávé is segíthet a demencia ellen
Egy kutató megosztotta, minél több gyulladáscsökkentő hatással bíró élelmiszert fogyasztunk, annál kisebb eséllyel alakulhat ki a demencia.
Egy friss kutatásból derült ki, hogy a gyümölcsökkel, zöldségekkel, babokkal, teával és kávéval teli, tápanyagokban gazdag étrend nagyban segíthet a demencia megelőzésében. A tanulmányt a görög Nemzeti és Kapodisztriánus Egyetem professzorai állították össze, melybe 1000, 70-es éveikben járó embert vontak be.
A kutatók megállapították, hogy azon önkéntesek harmadánál, akik alig fogyasztottak a fent említett étrendből, háromszor nagyobb eséllyel alakult ki demencia három év leforgása alatt, azon önkéntesekhez képest, akik sokat fogyasztottak ezekből az élelmiszerekből.
Az önkénteseket csoportokra osztották, és a legegészségesebbnek ítélt csoport étrendje a következőképpen nézett ki napi szinten: három adag gyümölcs és zöldség, valamint heti szinten négy adag bab vagy egyéb hüvelyes. Ezen felül a legegészségesebb csoportba tartozók hetente 11 csésze teát vagy kávét is fogyasztottak.
Ahogy arról az Independent is beszámolt, a három évig tartó kutatásban résztvevők átlagéletkora 73 év volt, mindegyikük görög állampolgár, és a tanulmány kezdetén egyikük sem küzdött demenciával. A kutatás végére pedig kiderült, hogy az önkéntesek 6 százalékánál alakult ki demencia.
Habár a tanulmány inkább tájékoztató jellegű, hiszen nem tudja egyértelműen bizonyítani az ok-okozati összefüggéseket, egyre több olyan kutatás jelenik meg, melyek ugyanazon az állásponton vannak: a gyulladáscsökkentő hatással bíró élelmiszerek fogyasztása nagyban segíthet a demencia megelőzésében.