Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,36 Ft
Euró
389,29 Ft
Font
454,50 Ft
Bitcoin
64,278 $

Olcsóbbak lehetnek a villanyautók, hála az új gyártási technológiának

A japán Sumitomo Metal Mining nekilátott a kobalt, lítium és egyéb kulcsfontosságú kémiai anyagok újrahasznosításának, mellyel költséghatékonyabbá varázsolhatják az akkumulátorokkal kapcsolatos technológiát.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az elektromos autók, valamint a zöldenergiás átmenet egyik legnagyobb akadálya, hogy a jelenlegi akkumulátorok nem elég hatékonyak, valamint sok rikta nyersanyagra van szükség a gyártásukhoz. A világon egyre több helyen próbálnak lítiumot, kobaltot és nikkelt kitermelni, viszont az energiaátmenet és az autóipar ellátásigénye egyre nagyobb, ami idővel költségessé teheti a gyártást – olvasható a Napi.hu riportjában.

A felmerülő problémákra azonban létezik egy átfogó megoldás, ez pedig nem más, mint az újrahasznosítás, amit a japán Sumitomo Metal Mining vállalat végezhet el elsőként a világon. A cég a rézfinomításban szerzett tapasztalatát felhasználva képes kinyerni összezúzott akkumulátorokból a lítiumot, nikkelt és kobaltot, mégpedig úgy, hogy magas hőmérsékletre hevítik őket, és beállítják az oxigénszintjüket. Soron kívül Három év börtönt is kaphatnak a kegyetlen állatkínzók

A Sumitomo Metal Mining előzetes tervei alapján 2023-ra megépíthetnek egy újrahasznosító üzemet Japánban, melynek segítségével évente 7 ezer tonna zúzott akkumulátort dolgozhatnak fel, amiből összesen 20 ezer villanyautót gyárthatnak le.

Az elektromos autókkal kapcsolatos kereslet miatt a szóban forgó ritka anyagok árai megugrottak, a beszerzésük egyre nagyobb kihívást jelent a vállalkozások számára globális szinten. Amíg a lítium ára egy év alatt több mint kétszeresére, közel 30 dollárra emelkedett kilogrammonként, addiga kobalt ára mintegy 80 százalékkal, tonnánként 60 000 dollárra nőtt.

Nagy Márton szerint Magyarország az űripar egyik meghatározó szereplője lehet

A nemzetgazdasági miniszter szerint minden adott ehhez.

Erik ten Hag visszavágott José Mourinho megjegyzései után

Mourinho félig viccelődve azt mondta, soha nem kapott olyan szintű "támogatást", mint amilyet a holland élvez a Manchester Unitednél, most pedig ten Hag is reagált.

Három év börtönt is kaphatnak a kegyetlen állatkínzók

Vannak, akik szigorúbban büntetnék az állatkínzókat, de a törvény ezt nem mindig teszi lehetővé különböző enyhítő körülmények figyelembevétele okán.