Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,991 $

Miért van még mindig ennyi ember, aki nem visel maszkot?

A koronavírus-járvány kapcsán az egyik első és legfontosabb utasítás már a kezdet kezdetén is az volt, hogy a vírus terjedésének visszafogása érdekében akármikor is megyünk közösségi helyre, viseljünk maszkot.

Egészség/Életmód

Nagy Noel

Szerkesztő

A koronavírus-járvány kapcsán az egyik első és legfontosabb utasítás már a kezdet kezdetén is az volt, hogy a vírus terjedésének visszafogása érdekében akármikor is megyünk közösségi helyre, viseljünk maszkot.

Ennek ellenére még mindig rengetegen vannak, akik egyszerűen fittyet hánynak a központi utasításra, illetve az egészségügyi szakértők unalomig sulykolt, már-már térden állva könyörgésére, miszerint a maszkviselés csökkenti a SARS-CoV-2 terjedését, és ha mi fertőzöttek vagyunk – és nem tudunk róla – legalább embertársainkra legyünk tekintettel, és takarjuk el az arcunkat valamivel. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Egy Los Angeles Times hasábján megjelent írásban kiváló példával szemléltetik, mennyire sikerül ezt komolyan venni: Glendorában kedden, körülbelül ebédidő tájékán hemzsegtek az emberek az utcákon, és mintegy kétharmaduk egyáltalán nem viselt maszkot.

Mondhatni nem volt meglepő a látvány, annak ellenére sem, hogy Los Angeles körzetében még több mint 1100 esetet azonosítanak naponta, ugyanis a helyiek hajlamosak abba a hitbe ringatni magukat, hogy a pandémiának már vége. Érthető az is, hogy az emberek unják már az óvatosságot, de a halálos áldozatok még mindig magas számát elnézve nagyon korai, hogy az alapokat se tartsák be.

Mi sem mutatja ezt jobban, mint egy nemrégiben, Los Angeles megyében készített felmérés, mely szerint a körülbelül 2000 újonnan újranyitott étterem közül körülbelül a felénél fedezték fel, hogy szinte egyáltalán nem követik a biztonsági előírásokat, miközben San Diegóban közegészségügyi figyelmeztetést adtak ki, mivel többen maszk nélkül mentek bulizni.

Az elmúlt héten pedig a szintén kaliforniai Orange megye közegészségügyi igazgatója mondott le, miután nem mindennapi ostobasággal fogadták a kérelmét: azért, mert kötelezővé akarta tenni a maszkviselést, halálos fenyegetéseket kapott, kiszivárogtatták a személyes adatait, és volt olyan is, aki Hitlerhez hasonlította. Egy olyan országról beszélünk, ahol már 117 000 koronavírus-haláleset van.

Vannak furcsa érvek, amire alapozva megtagadják a maszkviselést. Egy 77 éves glendorai férfi például arra gyanakszik, a maszkviselésre való buzdítás valamilyen politikai sakkjátszma része lehet, és ő egyébként sem ismer olyat, aki koronavírusos lenne, az esetszám-növekedés pedig a szélesedő teszteléshez köthető, nem ahhoz, hogy jobban terjedne a vírus.

Egy másik férfi beszámolója szerint ő minden estéjét a kocsmában tölti, mióta elvesztette a munkáját a koronavírus okozta gazdasági leállások következtében. Elmondása szerint senki nem visel maszkot, amikor ő a bárban van, de szerinte nincs is ezzel komolyabb probléma. Azt elismeri, hogy a COVID-19 halálos vírus, de azt nem igazán érti, miért az új esetekre fókuszálnak, miért nem a régieket akarják meggyógyítani.

Nem kérdés, hogy még mindig van bőven tanulnivaló a koronavírus kapcsán, és még a maszkviselésre vonatkozó kérdésben sem volt mindig konszenzus. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) ugyanakkor maga is ajánlotta, hogy az olyan helyeken, ahol a közösségi távolságtartás megvalósítása a helyszín jellegéből adódóan nehézkes, mindenki viseljen arcot eltakaró maszkot.

Mondhatni felelőtlen a megközelítés az Egyesült Államokban: eleve a korlátozó intézkedéseket meglehetősen későn vezették be – aminek sokan a kialakult járványhelyzet súlyosságát tulajdonítják – és most úgy tűnik, a későn bevezetett korlátozásokat is idő előtt oldják fel, mielőtt megfelelően lecsillapodhatott volna a járvány.

Egy Washingtoni Egyetem által összeállított modell jóslata szerint októberig akár 200 000 amerikai is áldozatul eshet a pandémiának. A tanulmány egyik vezetője szerint ez nagymértékben köszönhető a közösségi távolságtartó intézkedések lazításának, és az ennek következtében is megnövekedett mobilitásnak, aminek a hatásait már Florida és Arizona államban is láthatjuk.

Eközben egy másik tanulmány szerint csak New Yorkban a kötelező maszkviselésnek köszönhetően 66 000 fertőzést sikerült megelőzni. A tanulmány végkövetkeztetése is az volt, hogy a maszk egy fontos gátat szab a vírus emberek közötti terjedésének, és talán a többi intézkedés megfelelő betartásával együtt a vakcina kifejlesztéséig kordában tarthatja a koronavírust.

A maszk olcsó, és még azt sem lehet mondani, hogy ellehetetleníti az ember életét. Fontos harci eszköz a saját, és mások életének megmentetésére. Valamilyen oknál fogva mégis üzletellenesnek aposztrofálják a maszkot, pedig pont az ellenkezőjéről van szó: ez teszi lehetővé a gazdaság újraindítását anélkül, hogy berobbannának az esetszámok.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/koronavirus-a-tunetmentes-hordozok-elkulonitese-a-legjobb-vedekezesi-mod/