Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,054 $

Miniatűr fekete lyukak csapódhattak a Holdnak

Csillagászok szerint a Földünk hűséges követőjének felszínén található kráterek egy része valójában apró fekete lyuk lehet, amelyek mélyén hemzseghet a sötét anyag.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban kutatók egy egészen furcsa égi jelenségre hívták fel a figyelmet, ami a Holdon játszódik le.

Feltételezéseik szerint atomi méretű fekete lyukak formálódtak a szürke, sivár tájon, amelyek jelenléte még az ősrobbanásra utalhat. Ezek az apró, rendkívül sűrű sötétanyag-csomók az univerzum tágulásával párhuzamosan terjedhettek szét a világűrben, és folyamatosan bombázhatták az égitesteket, így a Holdra is juthatott belőlük. Soron kívül Csak pár felhő zavarhatja meg a szombati napsütést

A Földet azért kerülhették el, mivel bolygónk rendelkezik atmoszférával, így képtelenek voltak behatolni az alsóbb rétegekbe, a Holdon azonban ilyesféle akadály nem létezik, ezért mind a mai napig megtalálhatóak a felszínén.

A hipotézis alapján ezek a furcsa, mikroszkopikus méretű fekete lyukak hozzájárulhattak a sötét anyag elszaporodásához is, ami nem véletlen, hiszen asztrofizikusok egyöntetű tudományos konszenzusa szerint éppen a rejtélyes, eddig azonosítatlan matéria állhat a kozmosz kialakulásának hátterében.

Mivel a Holdon rengeteg olyan kőzet található, amelyek főként kvarcszerű szilikátásványokból állnak, ezért geológusok úgy gondolják, van ráció az új elméletben, hiszen ahhoz, hogy ezek a kristályok létrejöhessenek, eszméletlen forró hőmérsékleti körülményeket kell biztosítani, ez pedig csakis égitestek összeütközésével történhet meg.