Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,14 Ft
Euró
395,50 Ft
Font
468,28 Ft
Bitcoin
61,798 $

A McDonald’s több színesbőrű milliomost adott a világnak, mint bármely más cég

A gyorséttermi üzlethálózat vezérigazgatója szerint a vállalatnak elvitathatatlan érdemei vannak a rasszizmus elleni küzdelemben.

...svg content...Макдоналдс улица Большая Бронная, дом 29
Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A gyorséttermi üzlethálózat vezérigazgatója szerint a vállalatnak elvitathatatlan érdemei vannak a rasszizmus elleni küzdelemben.

Chris Kempczinski kedden osztotta meg nem túl szerény álláspontját, miszerint a McDonald’s rendkívül sok afroamerikai származású milliomost termelt ki, azonban etnikai sokféleség terén még így is van min javítaniuk. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

A McDonald’s az egyike azoknak a nagyvállalatoknak, melyek kinyilatkoztatták nemtetszésüket a George Floyd ellen elkövetett rendőrségi túlkapások kapcsán, tették mindezt főleg azért, mert a teljes bevételük egyötödét a fekete bőrű fogyasztók teszik ki.

Mindezek ellenére az elmúlt hónapokban az üzletláncot azzal vádolták meg többször is, hogy egyenlőtlenül bánik az afroamerikai alkalmazottjaival. Januárban, két McDonald’s vezető, Vicki Guster-Hines és Domineca Neal beperelte a céget faji diszkrimináció miatt. A feljelentés hivatalos iratai alapján a vállalat kirúgta az egyik boltjuk fekete bőrű vezetőségét és lecserélte a franchise-t pusztán azért, hogy a helyükre fehéreket vegyenek fel.

A bírósági ügy benyújtása előtt a McDonald’s egy közleményben tagadta az ellenük felhozott vádakat és azonnali felülvizsgálatot kezdeményeztek.

Egy hónappal korábban, decemberben a Business Insider számolt be arról, hogy az afroamerikai franchise-ok évek óta zsugorodnak, melynek köszönhetően havonta átlagosan 68 ezer dollárral kevesebbet keresnek, mint a cég többi részlegénél.

A koronavírus-járvány szintén súlyos problémákat hozott a felszínre – kiderült ugyanis, hogy a gyorséttermek frontvonalában dolgozók nem kapták meg a megfelelő védőfelszereléseket, így folyamatosan fennállt a fertőzésveszély lehetősége, amiért szintén beperelték őket.

Kempczinski úgy gondolja, a McDonald’s a hagyományaihoz híven fenntartja az elveit, és továbbra is arányos számban foglalkoztatja a színes bőrűeket:

„Úgy hiszem, számunkra a sokféleség a cégünk minden egyes részére hatással van. Az elmúlt hónapokban sokat beszéltünk róla a McDonald’s teljes vezetőségével. Nagyon érzelmes volt hallani, mennyire elkötelezett mindenki aziránt, hogy ezen a szinten kiemelkedjünk másokhoz képest – az élen velem.”

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/extremen-sulyos-az-uj-pekingi-jarvanykitores/

Hiperszonikus rakétát lőhetett ki Észak-Korea

Egyre több információ jelenik meg az észak-koreai rakétakilövésről, amit szerdán hajtott végre Észak-Korea.