Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,42 Ft
Euró
386,58 Ft
Font
451,64 Ft
Bitcoin
66,579 $

Szélturbina-szindrómával diagnosztizálták magukat, pert nyertek az állammal szemben

Egy belga házaspár azért követelt 120 ezer eurós kártérítést, mert olyan környezetben élnek, ahol a szélerőművek befolyásolják az életminőségüket.

...svg content...Twenty20
Epic

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Christel és Luc Fockaert felperesek azt állították, hogy a dél-franciaországi házuk közelében lévő turbinák fejfájást, álmatlanságot, depressziót és hányingert okoztak nekik, és miután az orvosuk tanácsára elköltöztek a területről, a pár állítása szerint a tüneteik megszűntek.

A szélturbina-szindrómaként aposztrofált tünetegyüttes természetesen nem létezik, ám a bíróság mégis a házaspárnak adott igazat, hiába utasították el elsőfokon a követeléseiket, a döntés ellen fellebbeztek – olvasható a Napi.hu riportjában. Soron kívül Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

A fellebbviteli bíróság új határozata 120 ezer eurót ítélt meg a házaspárnak, azután, hogy meghallgatták a vallomásukat az ún. „szélturbina-szindrómáról”. A lap orvosi vagy tudományos bizonyítékot nem talált arra, ez a betegség valóban létezne, de ettől még – így a bíróság ítélete – lehetséges, hogy volt összefüggés Fockaerték különböző egészségügyi panaszai és a közelükben lévő szélturbinák működése között – írta a lap.

A szóban forgó helyszínen 2008-ban és 2009-ben összesen hat darab szélturbinát üzemeltek be a házaspártól 700-1300 méteres távolságban, amellyel megkeserítették az életüket.

A szélenergia hasznosítás és a szélerőművek ellenzői szerint precedens értékű döntés született, ami bizonyítja, hogy igenis létezik a „szélturbina-szindróma”, a házaspár védője szerint ez nem igaz, és csak próbálják humor tárgyává tenni az egyébként másokat is érintő súlyos problémát.

Oltásellenes szülők perelnek gyermekorvosokat Magyarországon

Riasztó mértékű az oltásellenes lobbi térhódítása Magyarországon.