Környezetkímélő szélturbinával üzemeltetheti Kína a rakétasilóit

MTI/EPA/SEPAHNEWS
not image

Kulcsár Péter

2021. október 12. - 04:42

Kína az elkövetkező években több mint 119 silót tervez megépíteni az interkontinentális ballisztikai rakéták számára az ország északnyugati részében, amelyeket meglepő módon megújuló energiával üzemeltethetnek.

A Space News magazin értesülései szerint az emberiség elpusztítására is alkalmas lövegeket ironikus módon környezetkímélő módszerekkel fogják előállítani és fenntartani, hiszen a silók mellé szélerőműveket is terveznek.

Miközben ezek az információk bizalmasak, és a kormány nem említette őket, James Lewis műholdelemző mérnök jóvoltából megtudhattuk, hogy az érintett területeken már megkezdődtek az építkezések a hatalmas komplexum létrehozása kapcsán.

Lewis a szóban forgó régióról készült szatellitképeket ellenőrizve mutatott rá a 2021 GEOINT Symposium konferencián tartott prezentációjában, hogy már kiépülőben van az a hálózat, amely révén minden idők legfejlettebb silóit létesíthetik Kínában.

Mivel a térségben szinte alig laknak, ezért kiváló helyszíne lehet a ballisztikus rakéták tesztelésének és legyártásának, és ha minden a tervek szerint alakul, akár bővíthetik is a kapacitásaikat.

Ha mindezt figyelembe vesszük, a környezetvédelmi szempont eltörpül a rakéták mellett, hiába igyekeznek a kínaiak valamilyen szinten kompenzálni a pusztító fegyverek jelenlétének tényét.