Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,11 Ft
Euró
392,83 Ft
Font
458,63 Ft
Bitcoin
63,754 $

Bizonyítékot találtak arra, miért állt le a sötét anyag szétterjedése az univerzumban

Fizikusok megtalálták a hiányzó láncszemet annak megértéséhez, miért fordulhatott elő, hogy az anyagot sötét anyaggá változtató mechanizmusok a világűr tágulása során lelassultak.

NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az asztrofizikusok által felállított tudományos konszenzus alapján az anyag és a sötét anyag aránya az univerzumban jelenleg 5:1-hez, azt viszont egészen mostanáig nem tudták bizonyítani, pontosan mi okozhatta a ráta stabilizálódását.

A Physical Review Letters folyóiratban közzétett tanulmányban kutatók többféle modellt is létrehoztak, melyek közül az úgynevezett „kozmikus termálfürdő” elméletét vették alapul, ami a világűr korai fázisában jött létre, amikor még az anyag primordiális plazmaállapotban burjánzott. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

Ezt követően egy fagyos időjárási körülményekkel összeköthető modellel egészítették ki a hipotézist, melynek értelmében a kozmosz születését követő néhány millió évben még sötét anyag egyáltalán nem volt szétszórva az univerzumban, és ezek az űrbéli termálforrások generálták őket, mégpedig a normál, sokkal hidegebb anyagból.

Rájöttek továbbá, hogy a sötét anyag a szokványos részecskéket még több sötét anyaggá konvertálta, ami azt jelenti, hogy ezen furcsa matériák koncentrációja rohamosan növekedett, míg elértek egy telítettségi szinthez, ahonnan már nehezebb előrébb mozdulni.

Minél inkább tágult a látható univerzum, annál ritkábbá vált a sötét anyag, és bár így is jelentős hányadát teszi ki a kozmosznak ez a különleges tulajdonságú, mai napig azonosítatlan matéria, a normál anyag átvette az uralmat.

A sötét anyag rejtélyét sajnos még ezzel a korszakalkotó felfedezéssel sem sikerült megoldani, hiszen tudományos módszerekkel még egyszer sem tudták kézzel fogható bizonyítékokkal alátámasztani létezését, holott már régóta tudjuk, a kozmosz meghatározó anyagáról van szó.