A negyedik dimenzióban rejtőzhet a sötét anyag

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021.június.11 - 03:38

A Kaliforniai Egyetem tudósai szerint azért nem tudtuk eddig bizonyítani a sötét anyag létezését, mivel az univerzum 85 százalékát kitevő matéria valójában egy számunkra fel nem fogható dimenzióban létezik.

A Riverside-ban található Kaliforniai Egyetem fizikus adjunktusa, Flip Tanedo elmondta, sötét anyaggal teli óceánban élünk, mégis keveset tudunk róla, mivel emberi ésszel és idegrendszerrel kizárólag három dimenzió érzékelésére vagyunk képesek, miközben a szóban forgó molekulák egy negyedik dimenzióban létezhetnek.

Tanedo és kollégái egyetértettek a korábbi kutatásokkal, miszerint nehéz nekilátni a sötét anyag tanulmányozásának, mivel nem tudni, hol kellene keresni, hiszen egyelőre senki sem volt képes meghatározni, pontosan milyen fizikai tulajdonságok alapján érdemes kutatni utánuk.

Az új feltételezések és hipotézisek csupán egy újabb teóriaként kerülhetnek fel a tudományos folyóiratok hasábjaira, mivel rengeteg kérdést megválaszolatlanul hagytak, a negyedik dimenzió ugyanis bár megmagyarázná, miért nem lehet azonosítani a sötét anyagot, arra azonban nem adtak választ, hogy a harmadik dimenzióban miért nem találni rá utaló jeleket.

Tanedo úgy gondolja, a sötét anyag láthatatlan részecskéi minden bizonnyal különböző módon interakcióba lépnek a látható anyag atomjaival, és az alapvető fizikai törvényszerűségek alapján viselkedhetnek.

Az extra dimenzióval kapcsolatos elmélet a professzor szerint ésszerű, logikus magyarázattal szolgálhat, hiszen eddig még nem sikerült nyomokat találni a sötét anyag létezésének alátámasztására, így kizárólag teóriák mentén indulhatnak el az újabb konklúziók felé.