Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,91 Ft
Euró
385,31 Ft
Font
448,79 Ft
Bitcoin
64,387 $

Komoly vérdíjat tűzött a drogbárók fejére az Egyesült Államok

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette pénteken, hogy mindenkinek 5 millió dollárt ad, akik érdemlegesen segítik az amerikai hatóságokat a drogbárók elfogásában.

...svg content...A 2014. február 22-i képen Joaquin "El Chapo" Guzmánt, a hírhedt Sinaloa-drogkartell fejét (k) kísérik tengerészgyalogosok Mexikóvárosban. A mexikói hatóságok 2015. július 12-i közleménye szerint a latin-amerikai állam elsõ számú drogbárója ismét megszökött a legszigorúbban õrzött mexikói börtönbõl. (MTI/EPA/Mario Guzman) *** Local Caption *** 51253041
Észak-Amerika

Nagy Noel

Szerkesztő

Az USA ezt első körben négy drogbáró esetében ajánlotta fel, akik közül az egyik a hírhedt El Chapo testvére, Aureliano Guzman-Loera – írja az AFP hírügynökség. A másik három körözött személy pedig a rettegett Salgueiro-Nevarez család tagjai, Ruperto, José és Heriberto.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium sajtóreferense elmondta, hogy mind a négy drogbárót a nemzetközi kábítószer-kereskedelemben vállalt szerepükért körözik, valamint amiért megsértették az amerikai drogtörvényeket marihuána, kokain, metamfetamin és fetanil behozatalával. Soron kívül Életveszélyes állapotban van Robert Fico, mentőhelikopterrel szállították kórházba

Price kijelentette, hogy az utóbbi szer, a fentanil különösen súlyos hatással volt az amerikai közegészségre, ugyanis a 2020 márciusától eltelt időszak 96 779 túladagolásos haláleseteinek 63 százalékáért volt felelős.

A négy körözött drogbáró egyébként a Sinaloa kartell szövetsége alatt végzi a munkáját, amelyet a letartóztatásáig El Chapo vezetett. A legbefolyásosabb mexikói kartell vezetőjét még 2017-ben adatták ki az USA-nak, ahol életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

Az elmúlt évtized során szoros együttműködés volt az Egyesült Államok és Mexikó között, hogy leszámoljanak a sokak életét megnyomorító kábítószer-kereskedelemmel. Ennek keretében az USA fegyvereket, technikai segítséget és kiképzést biztosított a mexikói katonák számára.

Októberben viszont amellett döntött a két ország, hogy teljesen megváltoztatják a kartellekkel szemben megközelítésüket és inkább megpróbálják a probléma gyökerét kigyomlálni, részben az egyre súlyosabbá váló fegyvercsempészet miatt.

Mexikó már 2006 óta küzd brutális erőszakhullámmal a kartellek miatt, amelynek következtében már legalább 300 ezer embert gyilkoltak meg. Az erőszak akkor szabadult el, amikor az akkori kormány úgy döntött, a hadsereggel próbálja felszámolni a kartelleket.