Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,84 Ft
Euró
388,17 Ft
Font
452,51 Ft
Bitcoin
63,581 $

Kiadattak az USA-nak egy kínai kémet, aki fontos adatokat akart ellopni

Érzékelhetően fokozódik a feszültség az Egyesült Államok és Kína között, amelynek egy újabb megnyilvánulása történt.

Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt, a KKP Központi Bizottságának főtitkára képe beszéde közben egy óriáskivetítőn a KKP megalapításának 100. évfordulóján rendezett ünnepségen a pekingi Tienanmen téren 2021. július 1-jén. MTI/EPA/Roman Pilipej
Észak-Amerika

Nagy Noel

Szerkesztő

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint ugyanis kiadatták számukra a kínai Janjun Hszut, miután bizonyosságot nyert, hogy számos amerikai légi- és űrvállalattól próbált gazdasági titkokat lopni – írja a Sky News.

Hszu esetében kimondta a bíróság, hogy két rendbeli gazdasági kémkedést követett el, valamint kereskedelmi titkok ellopásának kísérletében is bűnösnek találták. A minisztérium szerint ez azt is jelenti, hogy akár 60 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják, amit amerikai börtönben kell letöltenie. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Alan Kohler Jr, az FBI egyik fő tisztviselője kijelentette, hogy a nyomozóiroda folyamatosan együttdolgozik a különböző titkosszolgálati szervekkel, hogy sikerüljön visszaverni a kínai kémkedési kísérleteket.

„Bárkinek, akinek eddig kétsége volt a Kínai Népköztársaság szándékáról, most világossá válhatott: a kínaiak amerikai technológiát akarnak ellopni, amit a saját gazdaságuk és hadseregük javára akarnak fordítani”

Hszu-t még 2013-ban vádolták meg azzal először, hogy különböző álneveken gazdasági kémkedést követett el Peking nevében. Végül 2018-ban tartóztatták le a kínai férfit Belgiumban, majd később úgy döntöttek, kiadatják az USA-nak.

Az igazságügyi minisztérium részletesen nem ment bele, hogy pontosan milyen titkokat próbált Hszu ellopni, mindössze annyit közöltek, hogy ez az amerikai légiipart és számos űrvállalatot is érintett.

Letartóztattak egy amerikai katonát Oroszországban, lopással vádolják

Múlt csütörtökön, Vlagyivosztokban vették őrizetbe a 34 éves férfit.