Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,54 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
452,92 Ft
Bitcoin
63,230 $

Felboríthatják az emberi szervezet hormonháztartását a gyorsételek

A nagyvárosi rohanó életmód mellett egyre kevesebben főznek vagy sütnek maguknak otthon, a gyorsételek elterjedésével pedig súlyos egészségi kockázatoknak vannak kitéve az emberek.

Unsplash
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A George Washington Egyetem kutatói rájöttek, hogy a gyorskaják többségében jelen vannak az úgynevezett ftalátok, melyeket a vegyiparban lágyító szerként hasznosítanak a különféle műanyagfajták rugalmasságának megőrzése érdekeben – írta a Gizmodo magazin.

Az emberi szervezetre ugyanakkor káros hatást fejtenek ki, ugyanis endokrin károsító vegyi anyagnak (EDC) számítanak, ami azt jelenti, hogy felborítják a természetes hormontermelést, és megzavarják a szervezet rendeltetésszerű működését. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

Korábbi kutatások során kimutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik magasabb EDC-koncentrációnak voltak kitéve, nagyobb eséllyel alakult ki asztma vagy kóros elhízás, felnőtt korukra pedig impotenciával és terméketlenséggel küszködtek.

A tudósok 64 darab, hamburgerből, sült krumpliból, csirkefalatokból, burritóból, valamint pizzából vett minták alapján megállapították, hogy 81 százalékuk tartalmazta a DnBP nevű ftalátot, míg 89 százalékukban egyértelműen jelen voltak a nem ftalátokhoz köthető lágyító szerek is.

Főként az elkészítés során használt gumikesztyűk a felelősek a ftalátszennyezésért, ezért legjobb megoldás az lenne a problémára, ha a jövőben egyrészt szabályoznák a feldolgozási módszereket, másrészt az emberek kevesebbet ennének gyorsételekből, amelyek magas szénhidráttartalmuk miatt sem éppen előnyösek.

Lázár János Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc után Szeged felzárkózását tűzte ki célul

Lázár János építési és közlekedési miniszter a dél-alföldi régió fejlesztésének prioritását hangsúlyozta egy makói sajtótájékoztatón.