Impotenciát és meddőséget okozhat a Covid-19 a férfiaknál

Fotó: Pexels/Andrew Neel
not image

Kornis Vivien

2021. július 28. - 05:36

A kutatók szerint a lehetséges merevedési zavar és a meddőség újabb ok a vakcinák felvételére, hiszen ez segíthet megőrizni a reproduktív egészséget a férfiak esetében.

A közösségi oldalakon terjedő állításokkal ellentétben a koronavírus elleni védőoltás nem okoz merevedési zavarokat és meddőséget a férfiaknál, ám a Covid-19 mindkét mellékhatást előidézheti. 

Ezidáig viszonylag kevés kutatást végeztek el azzal kapcsolatban, hogy a vírus vagy az oltóanyagok hogyan befolyásolják a férfiak reproduktív rendszerét, de a Miami Egyetem tudományos munkatársai által elvégzett legutóbbi vizsgálatok új megvilágításba helyezik a kérdéskört.

Ranjitj Ramasamy, a Miami Egyetem kutatója a The Conversation nonprofit hírportálon megjelent cikkében arról számolt be, hogy a csapata által elvégzett vizsgálatok szerint a fertőzés hatással lehet a férfiak reproduktív szerveire, és ez minden életkori csoportban előfordulhat, beleértve ebbe a gyermekvállalást tervező fiatalabb és középkorú férfiakat is. 

A Covid-19-en átesett férfiak egy részénél alacsonyabb spermiumszámot és ezzel együtt alacsonyabb szintű termékenységet tapasztaltak a kutatók.

A Miami Egyetem Miller Orvostudományi Karának reproduktív urológiai szakának igazgatója és csapata hat, koronavírus okozta megbetegedés következtében elhunyt férfit vizsgált meg. A hereszövet-minták egyikében SARS-CoV-2-t fedeztek fel, míg három másik férfi esetében csökkent spermiumszámot állapítottak meg.

Egy Covid-19-ből felépült beteg esetében körülbelül három hónappal a gyógyulás után herebiopsziát végeztek, mintájában pedig a koronavírus jelenlétét fedezték fel.

A kutatócsoport két, péniszimplantátummal rendelkező férfi péniszszövetének elemzése során szintén jelen volt a koronavírus a Covid-19 diagnózis felállítása után 7-9 hónappal. A szakértő szerint mindkét férfinál súlyos merevedési zavarok alakultak ki, melynek oka a hímvessző vérellátásának romlása lehet, amit a fertőzés váltott ki. 

Ramasamy hangsúlyozta, hogy bár az egyik férfi a koronavírus okozta megbetegedés következtében kórházi ápolásra is szorult, a másik férfi enyhe tünetekkel megúszta a fertőzést, ami azt jelenti, hogy a könnyű lefolyás esetében is jelentkezhetnek a merevedési zavarok a gyógyulást követően. 

A kutató szerint azonban nem meglepőek ezek az eredmények, hiszen azt már korábban is megfigyelték a tudósok, hogy más vírusok is képesek behatolni a herékbe és befolyásolni a spermiumtermelést, illetve a termékenységet. Ez igaz a mumpszra és a zika-vírusra is, melyek gyulladást okozhatnak a herékben, és ennek következtében 20 százalékkal csökkenhet a spermiumtermelés.

A szakértő kiemelte, hogy a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú vakcinája vizsgálatának korai eredményei szerint ezek az oltóanyagok nem befolyásolják a férfiak termékenységét, és 45 férfi részvételével elvégzett kutatásaik során arra jutottak, hogy a védőoltások biztonságosak a reproduktív rendszer szempontjából. 

A kutatók szerint ezek az eredmények újabb okot szolgáltatnak a védőoltás felvételére a férfiak termékenységének és szexuális egészségének megőrzése érdekében, ugyanakkor Ramasamy hozzátette, hogy kutatásuk során kis mintával dolgoztak, így további vizsgálatokra van szükség. 

A szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy azok a férfiak, akik herefájdalmakat tapasztaltak a koronavírus-fertőzés ideje alatt, érdemes felkeresniük egy urológust, hiszen a fájdalom jelezheti, hogy a vírus behatolt a herékbe, és merevedési zavarok léphetnek fel.